Ekonomi Diyarbakır'ı kurtaracak yatırım

Diyarbakır'ı kurtaracak yatırım

Paylaş
Diyarbakır'ı kurtaracak yatırım

Devletin geçen yıl verdiği yeni teşvik sisteminde, hiçbir yatırımcının uğramadığı Diyarbakır, kendi ayakları üzerinde durmak için çalışmalarını sürdürüyor

Gülay ZAİM

Haberin Devamı

Terör olaylarından önce hayvancılık alanında büyük potansiyele sahip olan şehir, yeniden bu alanda ağırlığını koyacak. Bu amaçla Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) işbirliğinde ‘BESİ OSB’ (organize sanayi bölgesi) kuruluyor. Kuruluşun 2011 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

113 İŞLETME YER ALACAK

BESİ OSB’de 113 işletme yer alacak. İlk etapta 81 tesiste besi, 32 tesiste süt üretilecek. Altyapı için 6 milyon liranın harcandığı BESİ OSB’de yer tahsis çalışmaları ise kısa süre içinde gerçekleştirilecek. 20 bin baş hayvanın olacağı OSB’de, günde 20 bin ton süt üretilecek. Projede sona yaklaşılırken büyük firmaların da kendileriyle temasa geçmeye başladığını belirten DTSO Genel Sekreteri Mehmet Aslan, Danone, Sütaş, Pınar firmalarının projede yer almak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

AVUSTRALYALILAR DA İSTEKLİ

Mehmet Aslan, “Bu firmalar günlük 2 bin ton sütü garanti etmemiz halinde yatırım yapacak. Süt inekçiliği konusunda özel yer istediler. Yerel markalarımız Şanlı Et, İşözü Et, Aşyan Süt de OSB’de olacak” dedi. OSB’de Almanya ve Avusturya’dan da araştırma yapmak için geldiklerini söyleyen Aslan, “Avusturyalı Van Der Fecht firmasının sahibi Vilhem Van Der Fecht’in eşi Filiz Hanım, Diyarbakırlı. BESİ OSB’de 2 bin baş kapasiteli hayvan çiftliği kurmak için görüşme yapıyoruz” şeklinde konuştu.

BAHREYNLİLERLE İKİ PROJE

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Mehmet Aslan, şehre yatırım için Ortadoğu ülkelerinden Bahreynliler’le yakın temas içinde olduklarını bildirdi. Aslan, Diyarbakır’da uluslararası havalimanı ve Ortadoğu Ticaret Merkezi ile ilgili projeleri Bahreynlilere gönderdiklerini kaydederek, havalimanı proje maliyetinin 20 milyon euro olduğunu söyledi.

TİCARET BORSASINDAN ‘AÇILIM’

İstanbul Ticaret Borsası (İTB), Başkan Atilla Sümer ve Meclis Başkanı Ali İslam Kopuz’un da yer aldığı meclis üyeleriyle birlikte Diyarbakır’ı ziyaret etti. Ziyaret, İTB tarihinde meclis üyeleri ile birlikte yapılan ilk gezi olma özelliği taşıyor. Atilla Sümer, “Anadolu’daki borsalarımızla işbirliği imkanlarını geliştirme konusunda karar aldık. Bu kapsamda ilk ziyaretimizi Diyarbakır’a yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı