Ekonomi Doğalgaza zam kapıda

Doğalgaza zam kapıda

Paylaş
Doğalgaza zam kapıda

Petrol fiyatlarının 90 doların üzerine çıkmasının ardından bir kötü haber de Gazprom'dan geldi

Petrol fiyatlarına bağlı yapılan hesaplamalara göre artıştan Türkiye de etkilenecek. Basına açıklamada bulunan Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, "2011'in ilk çeyreğinde Avrupa satış fiyatları bin metreküp için 327 doları bulur." dedi.

Rusya, Avrupa ülkelerine 2010'un ilk çeyreğinde bin metreküp doğalgazı 308 dolara vermişti. Gelecek yıl doğalgaz talebinde piyasada artış beklediklerini kaydeden Kupriyanov, "Doğalgaz anlaşmalarımıza göre fiyatlar petrole bağlı olarak hesaplanıyor. Spot piyasa nedeni ile doğalgaz arzındaki fazlalık nispeten azalıyor.

Fiyatların 2011'de nispeten yüksek olacağını düşünüyorum." öngörüsünde bulundu. 2010'da yaklaşık 515 milyar metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştiren şirket, 2015'e kadar 570-580 milyar metreküp üretim kapasitesine çıkmayı planlıyor.

2011'de Kuzey Akım'dan Avrupa'ya ilk doğalgaz doğrudan verilmeye başlanırken, Güney Akım için de çalışmalar son aşamaya geldi. Ukrayna ile uzun vadeli anlaşma sağlayan Gazprom, bu yıl başında vanaları kapatmayı düşünmezken, Avrupa ülkelerinin 'al ya da öde' formülasyonu içerisinde alınmayan doğalgaz cezalarında indirim konusunu değerlendiriyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin yeni yılda komşu ülkelerle herhangi bir doğalgaz krizi beklemediklerini söyledi

Haberin Devamı