Ekonomi Dolar eridi, Euro çöktü

Dolar eridi, Euro çöktü

Paylaş
Dolar eridi, Euro çöktü

Uluslararası piyasalarda değer kaybeden euro, iç piyasada da 16 ay sonra ilk kez 2 liranın altını gördü. Türkiye'ye yabancı ilgisi artınca, dolar da düştü

Haber: GÜLŞAH KARADAĞ

Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi ülkelerin yaşadığı sorunlar nedeniyle Avrupa ekonomisine duyulan güvenin azalması, euro’yu sarsıyor. Avrupa para birimi, dolar karşısında dün 1.34’lü seviyelere geri dönerken, Türk Lirası karşısında adeta çöktü.

Euro 16 ay sonra (Aralık 2008’den bu yana) ilk kez 2 liranın altını gördü. Serbest piyasada euro’nun alışı 1.9960, satışı 2.0010 liradan kapandı.

Dışarıdan fazla düştü

Uluslararası piyasada güçlenen dolar da dün Türk Lirası karşısında tutunamadı. Doların satış rakamı 1.4980 liraya inerek iki ay önceki seviyesini gördü.

Dolardaki değer kaybında, yatırımcının TL türü yatırımlara (hisse senedi, bono) ilgisinin etkisi görüldü. Dolardaki gerileme, euro’nun lira karşısındaki kaybını büyüttü.

Dün euro/dolar paritesi yüzde 0.3, TL/euro kuru ise yüzde 0.8 değer kaybı yaşadı.

2.34’e kadar çıkmıştı

Euro, Mart 2009’da 2.34 liralık rekor seviyesini yaşamış, daha sonra yılı 2.15 lira seviyesinden kapamıştı. Euro dün itibarıyla rekor seviyesinin yüzde 14.5, yılbaşındaki değerinin de yüzde 6.8 altında bulunuyor.

Uzmanlar, yabancı fonların gelişmekte olan ülkelere girişinin arttığını, Türkiye’nin beklenenden yüksek çıkan büyüme rakamlarıyla diğer ülkelerden daha fazla ilgi gördüğünü belirtiyor.

Borsada 1 puanla rekor

Yabancı kaynak girişi, döviz fiyatını düşürürken, borsaya da değer kazandırıyor. İstanbul Borsası dün yurtdışına paralel seyrini bozdu, Avrupa ve Amerika’da hisse senedi piyasaları yüzde 1’e yakın kayıp yaşadığı halde yükseldi.

Önceki gün 58 bin 644 puanla tüm zamanların rekorunu kıran borsa, dün bu seviyeyi 1 puan aşıp rekor tazeledi. Borsa yüzde 0.41 artışla 58 bin 645 puandan kapandı.

2

Haberin Devamı