Ekonomi Dolar ve euroda son durum ne?

Dolar ve euroda son durum ne?

Paylaş
Dolar ve euroda son durum ne?

Dün dolar 3.46, euro ise 3.72'nin altına gerilemiş, son günlerdeki en düşük seviyeyi görmüştü. Bugün de hem dolar hem de euro düşüşünü sürdürüyor. Dolar 3.41, euro ise 3.67 seviyesinin altına indi

Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dün en iyi performansı göstererek gerileyen dolar/TL bu sabah 3.45 civarında işlem görürken, bankalararası piyasada dolar 3,42'nin altına geriledi.

Dolar en düşük 3,4084 TL, euro da 3,6648 TL seviyelerine indi.

Analistler, teknik açıdan dolar/TL kuru için 3,4690 ve 3,5000 seviyelerinin direnç, 3,4300 seviyesinin ise destek konumuna geldiğini belirtiyor.

EKK TOPLANTI SONUÇLARI TAKİP EDİLECEK


Diğer taraftan siyasilerin "TL'ye dön" çağrısının etkisi piyasalarda yakından izleniyor. EKK geçen hafta Cuma günkü toplantısında bankacılık, reel sektör ve iş piyasasına dönük bazı tedbirler almayı kararlaştırılırken, tedbirlerin Perşembe günü kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, dünkü açıklamasında kararların reel sektör, istihdam, bankacılık ve finans ile dış finansman boyutunu ilgilendirdiğini, kararların arasında kısa ve orta vadeli düzenlemeler bulunduğunu ve kısa vadede hayata geçeceklerini söyledi. Yurtdışı piyasalardaki hareketlerin yanı sıra yurtiçinde son dönemde yüksek faiz karşıtı açıklamalar, başkanlık sistemine yönelik gelişmeler, güvenlik endişeleri gibi unsurlar TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuş ve kur Cuma günü 3.60 ile tarihi zirvesini görmüştü. TL'deki sert değer kaybını durdurmak üzere ise hükümet harekete geçti.


RİSKLER DEVAM EDİYOR


DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, TL'de dün başlayan değerlenmenin en önemli nedeninin TL'nin çok fazla zayıflamış olması olduğunu söyleyerek, "Piyasalardaki pozisyonlanmaya baktığımızda yatırımcılar TL'yi her para birimi karşısında açığa satmışlar. Dün TL değer kazandıkça bu pozisyonlar kapanmak zorunda kaldı ve bu da TL'deki değerlenmeyi biraz daha pekiştirdi. Diğer taraftan hanehalkı ve şirketlere yapılan 'döviz bozdurun' çağrısı ile uzun aradan sonra ilk kez döviz satımı ve TL talebi geldi. EKK toplantısı kararları içinde radikal manada somut önerilerin olabileceği beklentisi de bu hareketin arkasında anlamlı bir yer tuttu" dedi. TL'de görülen bu olumlu havanın bugün korunup korunmayacağının izleneceğini söyleyen Keresteci, dünkü hareketin TL'deki kısa pozisyonların kapanması olduğunu söyleyerek, "Bu pozisyonlar hâlâ olduğundan aşağı hareket için hâlâ bir miktar yer var. Ancak TL'de son dönemdeki değer kaybını yaratan riskler hala aynı yerde duruyorlar. EKK kararlarında ekonomideki görünümü belirgin olumluya çevirecek maddeler olursa TL'deki değerlenme bir miktar daha korunabilir" dedi.

Haberin Devamı