Ekonomi Dolar yeni haftaya nasıl başladı? (Dolar ne kadar?)

Dolar yeni haftaya nasıl başladı? (Dolar ne kadar?)

Paylaş
Dolar yeni haftaya nasıl başladı? (Dolar ne kadar?)

Geçtiğimiz hafta genelinde sakin bir seyir izlemesine karşın cuma günü bir ara 3.90 TL seviyesinin üzerini gören dolar kuru yeni haftaya sakin başladı. Dolar ilk işlemlerin ardından 3.86-3.87 bandında hareket ediyor

Dolar geçtiğimiz haftaya 3.87 TL seviyelerinden başlamış ve haftanın ilk yarısını son derece sakin bir şekilde dar bantta dalgalanarak geçirmişti. Cuma günü ise piyasa biraz daha hareketlendi. Dolar kuru bir ara 3.90 TL seviyesinin üzerine çıktı. Sonradan gelen satışlarla ise haftayı 3.87-3.88 TL seviyelerinden tamamladı.

Dolar yeni haftaya sakin başlarken, işlemler 3.86-3.87 bandında gerçekleşiyor. Dolar saat 07.15 itibariyle 3.8660 TL'den işlem görürken, euro 4.5380 TL'den el değiştirdi.

Yeni haftada ABD kaynaklı gelişmeler izlenmeye devam edilecek. Bunun yanında uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve euro/dolar paritesi de içeride kurlar üzerinde etkili olmaya devam edecek.

Öte yandan Merkez Bankası'nın cumartesi günü duyurduğu ve reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla hazırladığı yeni ürünü, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlanması kararı da piyasayı yakından ilgilendiriyor.

Toplam 350 milyon dolar tutarındaki ilk ihale bugün yapılacak.

Merkez Bankası’nın 1 ay boyunca yapacağı ihalelerle piyasaya önemli miktarda döviz vereceğini ve kurdaki baskıyı kıracağını belirten bankacılar, doların son dönemde küresel anlamda değerlendiğine dikkat çekerek, bu hamlenin kurda bir rahatlama ve gevşeme yaratmasını öngörüyor.


ÜRÜN NASIL ÇALIŞACAK?


Uluslararası piyasalarda "nondeliverable forward contact" olarak bilinen bu sistem kurumsal firmalar için döviz kuru riskine karşı derinlikli bir piyasa oluşturmayı amaçlıyor. TCMB verilerine göre reel sektörün net döviz pozisyonu açığı Ağustos itibariyle 212 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

İlgili sistem klasik vadeli döviz işlemlerinden farklı olarak işlem anında veya vade tarihinde anapara değişimi öngörmüyor. İşlemlere taraf olan bankalar aynı işlemi müşterilerine veya farklı karşı taraflara sunacak. Firmalar için vadeli işlemlerde derinlikli bir piyasa böylece ortaya çıkacak.

TL'de oynaklığın yükseldiği ve önemli değer kaybı olduğu günlerde kurun daha da yükselebileceği endişesi zaman zaman şirketlerin daha sonraki dönemlerdeki döviz ödemeleri için yüklü döviz talebinde bulunmalarına neden olabiliyor. Bu talep de özellikle sığ piyasa dönemlerinde döviz kurunda ek bir yükselişe neden olabiliyor.

Piyasalar TCMB'nin bugün başlayacağı ihalelerin özellikle böyle dönemlerde oluşacak oynaklığın daha düşük olmasını sağlayabileceğini öngörüyor.

Haberin Devamı