Ekonomi Doları Çin çarptı! (Dolar ne kadar?)

Doları Çin çarptı! (Dolar ne kadar?)

Paylaş
Doları Çin çarptı! (Dolar ne kadar?)

ABD Başkanı Trump'ın Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getirme kararının ardından piyasalar fena karıştı. Asya’dan başlayan tsunami etkisi dünyayı sardı. Dolar 4.03’e, euro 4.97’ye fırladı. Altın 172 liranın üzerinde

ABD, önceki gün Çin’e 60 milyar dolara varan bir vergi artışı kararı açıkladı. Bu karar, ağırlıklı olarak fikri mülkiyet, teknoloji ve inovasyon kaynaklı ürünlere uygulanacak. Çin ise buna karşılık, ABD’nin kararından geri adım atmaması durumunda misillemede bulunacağını söyledi. Gelişmenin ardından ortalık karıştı.

RİSKTEN KAÇIŞ HIZLANDI


Amerikan borsaları yüzde 3’e varan bir düşüş kaydetti. Bu tablo dün, daha büyük bir şiddette Asya piyasalarına da yansıdı. Japon borsası yüzde 4.51 düşerken Çin borsası yüzde 3 civarında geriledi. Avrupa borsalarında da yüzde 2’nin üzerinde kayıplar görüldü. Daha açık ifadeyle yatırımcılar riskten kaçmaya başladı. Güvenli liman döviz ve altın olarak öne çıktı.


GECE YARISI REKOR


Dünya piyasalarındaki tsunami etkisi Türkiye piyasalarında da sert hissedildi. Özellikle döviz cephesindeki gelişmeler dudak uçuklatan cinsten. Dolar, gece yarısı 4.03’e çıkarak rekor kırdı, 3.96’dan kapandı. Doların daha önceki zirvesi 22 Aralık’ta 3.98’le görülmüştü. Yine euro, 4.97’yle rekor tazeledi ve 4.88’den kapanış yaptı. İngiliz Sterlini 5.69’a kadar çıktı.

JAPON EV KADINLARI


Trump’ın ticaret savaşlarını başlatan hamleleriyle gerilen piyasalar arasında en çok Japonya etkilendi. Risk iştahının azalmasıyla Japonya’da borsalar düşerken güvenli liman ‘yen’e talep arttı. Yen değer kazanınca, faiz farkından (carry trade) gelir elde etmek için Türkiye’ye park eden Japon yatırımcıların (Japon ev kadınları), TL satarak faizden çıkması, TL’nin global piyasalarda yani dolar ve euro karşısında da değer yitirmesine neden oldu.

Haberin Devamı