Ekonomi “Dönüşüm ve rekabetin çok hızlı yaşandığı bir dönem içindeyiz”

“Dönüşüm ve rekabetin çok hızlı yaşandığı bir dönem içindeyiz”

Paylaş
“Dönüşüm ve rekabetin çok hızlı yaşandığı bir dönem içindeyiz”

Ankara PERDER Başkanı Ahmet Karagöz bu yıl 9. su düzenlenen Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) Kongre ve Fuar etkinliğinde sektörün sorunlarına yardımcı olacak bilgi ve tecrübelerin paylaşılacağını söylüyor

2001 Kasım ayında Ankara’da 23 yerel zincir market sahibi perakendecinin bir araya gelmesiyle temelleri atılan PERDER, bugün bir federasyon çatısı altında 16 bölgede faaliyet gösteriyor. Sektörde doğabilecek problemleri çözmek ve yerel perakendeciler arasında işbirliği ve dayanışmayı sağlamak üzere kurulan dernek, gıda ve ihtiyaç maddeleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasında uyum, güven ve işbirliğini sağlamayı, perakende sektöründeki teknolojik ve yapısal değişiklikleri üyelerine aktarmayı, üyelerin sektördeki gelişim ve büyümelerini sağlamak amacıyla teknolojik ve yasal gelişmeleri inceleyerek üyelerini bilgilendirmeyi, eğitim, fuar ve kongre organizasyonları ile sürekli bilgiyi elde etmeyi hedefliyor.


PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI

Ankara PERDER Başkanı Ahmet Karagöz perakende sektörünün sorunlarını şöyle dile getiriyor: “Sektöründe değişim, dönüşüm ve rekabetin çok hızlı yaşandığı bir dönem içerisinde bulunmaktayız. Sektörümüzün bir takım problemleri var. Bunlar imar kurallarının eksik olmasından kaynaklı problemler, kendi içimizdeki sorunlarını tam anlamıyla çözüm üretemediğimizden kaynaklı problemler, sorunlarını bildiğimiz halde kararlı, kurallı ve sistemli olamadığımız ve de yasal eksikliklerden kaynaklı problemlerimizdir.

Sektörün dizaynı hususunda yürürlüğe giren Perakende Yasası üzülerek söylüyorum ki sektör beklentilerini tam olarak karşılamadı. Diğer taraftan mağazaların plansız şubeleşmesi sektörümüze büyük zarar vermekte. Talebimiz, mağaza açılışlarının bölgenin ekonomik, sosyal, nüfus, çevre, şehirleşme vb. gibi kriterlere göre değerlendirilmesi ve sonrasında mağaza açılmasıdır. Birçok platformda dile getirdiğimiz bir de KDV konusu da var. Asgari ücretteki artış, yeni teknolojiler vb. politikalardan dolayı işletme maliyetlerimiz günden güne artıyor. İndirim mağazalarının bu pazarda büyüyen payı ile birlikte azalan karlılıklar ile sektörde birçok perakendeci hayatta kalma savaşı veriyor.

Perakende sektörü istihdamda ülkemizin lokomotifi olup, bu sektörün çalışanları ve şirketlerimiz ülkemiz adına önemli bir değer üretmektedir. Bu değere devletimizin, milletimizin sahip çıkması gerekmektedir. Yaşadığımız sorunları çözmenin ve de çözüm yolları üretmenin yolu PERDER olarak çok çalışmak ve birlik ruhuna inanmaktan geçmektedir. Yarınlara umutla bakmaya, sektörümüz adına önemli istihdamlar ve katma değer yaratmaya bütün gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

YEREL ZİNCİRLER BULUŞUYOR ORGANİZASYONU

Bağlı bulunduğumuz çatı örgütümüz Türkiye Perakendeciler Federasyonu tarafından bu yıl 9. su düzenlenen Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) Kongre ve Fuar etkinliğini önemsiyoruz. Bu etkinlikte, her yıl belirlenen ana tema doğrultusunda geleceğe dönük yol haritaları oluşturuluyor, alanında uzman yerli yabancı değerli konuşmacıların tecrübe ve birikimlerinden faydalanıyoruz. Bu yıl Verimlilik 2 teması ile sektörü buluşturan YZB fuar alanında yine üretici, tedarikçi ve perakendeciyi yeni ürünler, yeni teknolojiler etrafında, yeni iş ortaklıkları kurulurken veya mevcut iş ortaklıkları güçlendirilirken gerçekleşen konuşmalar, sohbetler yapıyorken görüyor olacağız.

Haberin Devamı