Gündem Dünya askerlik tarihinde görülmemiş kahramanlık

Dünya askerlik tarihinde görülmemiş kahramanlık

Paylaş
Dünya askerlik tarihinde görülmemiş kahramanlık

Dünya askerlik tarihinde görülmemiş kahramanlık

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Hiçbir ülkenin askerlik tarihinde, neferinden albayına kadar şehit olan bir alay yoktur. Çanakkale Savaşı sırasında 57. Alay’da sancağı taşıyacak bir askerimiz bile kalmamıştır" dedi.

Haberin Devamı

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Kocaeli’de çeşitli törenler düzenlendi.

Gölcük’teki Donanma Komutanlığı Garnizon Sineması’nda düzenlenen "18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü" etkiliğinde konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Çanakkale’ye gelen düşman donanmalarının, güçlü bir direnişle karşılaşacaklarını düşünmediklerini söyledi.
Düşman ordularının, o dönemin en modern savaş gemileri ve zırhlılarıyla tabyalardaki Türk ordusunu top atışlarıyla bertaraf ederek, iki gün içinde İstanbul’a ulaşacaklarını planladıklarını kaydeden Ortaylı, ancak durumun böyle olmadığının görüldüğünü vurguladı.

Nusret mayın gemisinin denize döşediği Rus mayınları sayesinde Çanakkale’de kritik bir sürecin başarıyla sonuçlandırıldığını ifade eden Ortaylı, "Nusret mayın gemisini diğer orduların gemilerinden üstün yapan, yapılan işin teknik ve askeri disiplin ile fedakarlık anlayışıyla yapılmasıdır" dedi. Nusret mayın gemisiyle yapılan işin tamamıyla cesaret ve çılgınlık olduğunu kaydeden Ortaylı, boğazın mayınlarla döşenmesinin düşman gemilerinin geçişini engellediğini, düşman kuvvetlerinin denizden geçemeyeceklerini anlamaları üzerine de kara savaşlarının başladığını anlattı.

Haberin Devamı

Türk ordularının, Çanakkale’de canlarını feda ederek düşman ordularının geçişine izin vermediğini vurgulayan Ortaylı, savaşta çiftçilerin, marangozların, öğrencilerin ve eğitimli insanların şehit olduğunu söyledi.

Türk milletini millet yapanın bu zaferler olduğunu dile getiren Ortaylı, "Çanakkale, direnişin sembolü olmuştur. Çanakkale gibi bir abide yoktur. Hiçbir ülkenin askerlik tarihinde neferinden albayına kadar şehit olan bir alay yoktur. Çanakkale Savaşı sırasında 57. Alay’da sancağı taşıyacak bir askerimiz bile kalmamıştır" diye konuştu.