Dünya Eller tetikte

Eller tetikte

Paylaş
Eller tetikte

İsrail’in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurmasıyla başlayan gerilim devam ediyor. ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İran’ın 48 saat içinde intikam saldırısı yapacağını iddia etti. Alarm durumuna geçen İsrail’de olası saldırıya karşı operasyon için Mossad onay verdi. ABD, İngiltere ve Fransa, Orta Doğu için vatandaşlarına seyahat uyarısı yaptı.

İsrail’in İran’ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına gerçekleştirdiği saldırıya İran’ın misilleme yapması bekleniyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre İsrail, İran’ın 24 ila 48 saat içinde saldırıya hazırlanıyor. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in hafta başında kendisine sunulan saldırıyla ilgili seçenekleri değerlendirdiği, nihai kararın verilmediği ileri sürüldü. ABD’li bir yetkili, istihbarat raporlarının İran’ın birkaç gün içinde İsrail’e yönelik bir saldırı düzenleyeceğini gösterdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

ABD’DEN İSRAİL’E TAM DESTEK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çinli mevkidaşı ile yaptığı görüşmede İran’ı İsrail’e saldırmaktan caydırmak için nüfuzunu kullanmasını istedi. İsrail basınında yer alan haberlere göre, ABD’den İsrail’e olası bir İran saldırısında tam destek sözü verildi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, perşembe gecesi İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmesinde “İsrail, İran’dan gelecek saldırılara karşı Amerika’nın desteğine güvenebilir” ifadelerini kullandığı belirtildi

BEYAZ SARAY: TEHDİT ÇOK CİDDİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran’ın İsrail’e saldırı düzenleme tehdidiyle ilgili konuştu. Kirby, “Tehdidin kesinlikle inandırıcı olduğuna inanıyoruz ve yakından takip ediyoruz. Odak noktamız; İsrail’in ihtiyaç duydukları şeye sahip olduklarından ve kendilerini savunabildiklerinden emin olmak” dedi.

Haberin Devamı

ABD, İNGİLTERE VE FRANSA’DAN UYARI

Orta Doğu’da yaşanan gerilim nedeniyle ABD, Fransa ve İngiltere vatandaşları uyardı. İsrail’deki ABD Büyükelçiliği, çalışanlarının ve ailelerinin ülkenin merkezi bölgelerinin dışına seyahatlerini kısıtladı. Fransa’nın Tahran’daki diplomatik personelinden geri dönmelerini istendi. Fransa vatandaşlarına İran, İsrail, Lübnan ve Filistin topraklarına seyahat etmekten kaçınmaları uyarısında bulundu. İngiltere de Dışişleri Bakanlığı da vatandaşlarına seyahat uyarısı yayınladı.

2’Sİ GENERAL 7 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

İsrail ordusunun 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Büyükelçiliği yerleşkesinde bulunan konsolosluk binasına gerçekleştirdiği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general olmak üzere 7 asker hayatını kaybetmişti. İran, saldırının cevapsız kalmayacağını, İsrail’in gerekli cevabı alacağını açıklamıştı.

İSRAİL KAMPI VURDU
Türk gazeteciler de oradaydı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki Nusayrat Mülteci Kampı’nı bombaladı. Tank atışı kullanılarak gerçekleştirilen saldırıda, bölgedeki gelişmeleri takip eden TRT Arapça ekibinden Sami Şehade’nin de aralarında bulunduğu bir grup gazeteci yaralandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, saldırıyı lanetledi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 7 Ekim’den bu yana süren İsrail saldırılarında 140 gazetecinin hayatını kaybettiğini söyledi. Altun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştüğünü ve ‘Ne olursa olsun İsrail’in Gazze’ye yönelik barbarca saldırıları karşısında biz dik durmaya devam edeceğiz ve İsrail, bu zulmün bedelini ödeyecek’ dediğini aktardı.

Haberin Devamı

GAZZE’DE 24 SAATTE 89 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde bir evi bombalaması sonucu 29 Filistinli yaşamını yitirdi. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 89 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 120 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 33 bin 634’e, yaralı sayısı da 76 bin 214’e yükseldi.