Dünya Kabız akreplerin cinsel hayatına Nobel ödülü

Kabız akreplerin cinsel hayatına Nobel ödülü

Paylaş
Kabız akreplerin cinsel hayatına Nobel ödülü

‘Saçma olduğu düşünülen’ bilimsel çalışmalara verilen Ig Nobel ödüllerinin bu yılki sahipleri belli oldu. İşte birbirinden ‘ilginç’ çalışmaların yer aldığı ödülleri kazananların listesi…

Uygulamalı Kardiyoloji Ödülü: Eliska Prochazkova; yeni ilişkiye başlayan kişilerin ilk kez karşılaştığında kalp atış hızlarının senkronize olduğunu kanıtladıkları için.

Haberin Devamı

Edebiyat Ödülü: Eric Martínez; yasal belgeleri anlamayı gereksiz yere zorlaştıran şeyleri analiz ettikleri için. 

Biyoloji Ödülü: Solimary Garcia-Hernandez ve Glauco Machado; kabızlığın akreplerin çiftleşme olasılıklarını etkileyip etkilemediğini araştırdıkları için.

Tıp Ödülü: Marcin Jasinski; kemoterapi tedavisi süreçlerinde, prosedüre ‘dondurma’ eklendiğinde hastaların daha az zararlı yan etkiye maruz kaldıklarını gösterdikleri için.

Fizik Ödülü: Frank Fish; ördek yavrularının annelerinin ardından nasıl tek sıra halinde yüzmeyi başardıklarını anlamaya çalıştıkları için.

Mühendislik Ödülü: Gen Matsuzaki; insanların bir düğmeyi çevirirken parmaklarını kullanmalarının en verimli yolunu keşfetmeye çalıştıkları için.

Haberin Devamı

Sanat Tarihi Ödülü: Peter de Smet ve Nicholas Hellmuth; ‘Antik Maya Çömlekçiliğinde Ritüel Lavman Sahnelerine Çok Disiplinli Bir Yaklaşım’ adlı çalışmalarıyla.

Barış Ödülü: Junhui Wu; dedikoducuların ne zaman doğru, ne zaman yalan söyleyeceklerine karar vermelerine yardımcı olacak bir algoritma geliştirdikleri için. 

Ekonomi Ödülü: Alessandro Pluchino; başarının neden en yetenekli insanlara değil de en şanslılara gittiğini matematiksel olarak açıkladıkları için.

Güvenlik Mühendisliği Ödülü: Magnus Gens; bir geyik çarpışma testi mankeni geliştirdiği için.