Dünya Moskova'da konser salonunda katliam! Ölü sayısı her geçen saat artıyor, saldırganlar yakalandı

Moskova'da konser salonunda katliam! Ölü sayısı her geçen saat artıyor, saldırganlar yakalandı

Paylaş
Moskova'da konser salonunda katliam! Ölü sayısı her geçen saat artıyor, saldırganlar yakalandı

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus Belediye Binası'nda yer alan konser salonuna maskeli en az 3 kişi tarafından silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda 133 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken 100’den fazla kişi ise yaralandı. Rusya İstihbarat Başkanı, Kremlin'de Putin'e terör saldırısı faillerinin tamamının yakalandığı bilgisini verdi. Öte yandan saldırıyla ilgili ortay çıkan Call of Duty oyunu detayı tüyleri diken diken etti.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus Belediye Binası içerisinde yer alan bir konser salonuna maskeli kişiler tarafından terör saldırısı düzenlendi. Makineli silahlarla çevreye ateş açan kişiler birçok sivili hedef alırken konser salonunda büyük panik yaşandı. Birçok kişi binadan kendi çabalarıyla kurtulurken bölgeye gönderiler kolluk kuvvetleri, ambulans ve itfaiye ekipleri kısa süre içinde çalışma başlattı. 100'den fazla kişi binadan tahliye edilirken ağır yaralılar ve olayda yaşamını yitirenlerin cesetleri binadan çıkarıldı. 

Haberin Devamı

PUTİN DUYURDU: 4 KİŞİ YAKALANDI

24 Mart için ulusal yas ilan eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırganların Ukrayna'ya kaçmaya çalıştığını söyleyerek, "Emri kim verdiyse cezalandırılacak" dedi.

Tüm saldırganların yakalandığını kaydeden Putin, "Naziler gibi halkımızı ve çocuklarımızı öldürdüler. Tüm sorumluları bulup bunun bedelini ödeteceğiz. Düşman bizi bölemeyecek." diyerek ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

"Rusya bugüne kadar birçok zorlukla karşı karşıya kaldı ama hepsinden daha güçlü çıktı." diye konuşan Putin, ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını vurguladı.

Putin, "Dikkatlice planlanmış bir terör saldırısının yanı sıra önceden hazırlanmış bir toplu insan katliamıyla karşılaştık." dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Putin, saldırıyı gerçekleştiren 4 kişi dahil toplam 11 kişinin gözaltında olduğunu söyledi.

"UKRAYNA TARAFINDA TEMASLARI VARDI"

Yakalanan saldırganlara ilişkin bilgilendirme yapan Rusya, "Saldırıya katılan teröristler, Ukrayna sınırına doğru kaçmaya çalıştı. Teröristler sınırı geçmeyi planladı ve Ukrayna tarafında temasları vardı" ifadeleri kullanıldı.

ÖLÜ SAYISI YİNE YÜKSELDİ

Rusya'nın Moskova bölgesine bağlı Krasnogorsk’taki konser salonuna yönelik terör saldırısının bilançosu artıyor. Rusya Soruşturma Komitesi tarafından yapılan açıklamada, yangının söndürülmesinin ardından başlatılan enkaz kaldırma çalışmalarında daha fazla cansız bedene ulaşıldığı, hayatını kaybedenlerin sayısının 115'e yükseldiği ifade edildi. Ölüm nedenlerinin "ateşli silah yaralanması" ve "yangından kaynaklanan zehirlenmeler" olduğu kaydedildi.

YANGIN SONRASI ÇATI ÇÖKMÜŞTÜ

Dün akşam saatlerinde "Picnic" rock grubunun konser verdiği binayı basan silahlı saldırganlar otomatik silahlarla etrafa ateş açmıştı. Saldırganların yanıcı maddeyle binayı ateşe vermesinin ardından çıkan yangın 12 bin 900 metrekarelik alanı kaplarken, binanın çatı kısmı çökmüştü. Yangın saat 01.00 sıralarında kontrol altına alınmış, enkaz kaldırma çalışmalarına başlanmıştı.

SALDIRGANLAR YAKALANDI

CNN TÜRK Moskova Temsilcisi Siyamend Kaçmaz, canlı yayında yaptığı açıklamada Rusya İstihbarat Servisi Başkanı'nın Putin'e bilgi vererek saldırıyı gerçekleştiren 4 teröristin gözaltına alındığını açıkladığını duyurdu.

Haberin Devamı

Saldırıda kullanılan silahlar

YARALILARIN LİSTESİ AÇIKLANACAK 

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashk terör saldırısı sonucu yaralananların listesinin Acil Durumlar Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanacağını açıkladı.

DÜNYADAN MESAJ YAĞDI,INTERPOL'DEN MOSKOVA'YA DESTEK TEKLİFİ

Rusya'daki kanlı saldırıya başta Türkiye olmak üzere Mısır, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, İtalya, Sırbistan, Almanya, Lüksemburg, Katar, Küba, Filistin, Bolivya, İran, Suudi Arabistan, Fransa, Tacikistan, Meksika, Kolombiya, Avusturya, Suriye, Slovakya, Moldova, İsrail , Bahreyn, Yunanistan, Arjantin , Norveç , Belçika , Hollanda, Şili, Karadağ, İskoçya, Ekvador, Peru, Macaristan, Fransa, Uruguay, Panama, Fas, Yeni Zelanda, Guatemala, İrlanda, Mali, Tunus gibi birçok ülke tarafından kınandı. Birleşmiş Milletler (BM) olayla ilgili üzüntü duyduklarını belirtirken Rusya Dışişleri Bakanlığı saldırının BM tarafından da kınanmasını istedi.

Haberin Devamı

Interpol genel sekreteri Juergen Stock sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, en az 60 kişinin ölümüne yol açan saldırıyla ilgili soruşturmaya "destek vermeye hazır" olduğunu duyurdu.

'SALDIRGANLAR BEYAZ RENAULT MARKA BİR ARAÇLA KAÇTI'

Rus RIA Novosti haber ajansı, Moskova'daki Crocus Belediye Binası'na saldırıyı gerçekleştiren silahlı saldırganların olay yerinden beyaz Renault marka bir araçla kaçtıklarını duyurdu.

Rusya Soruşturma Komitesi olay yerinde müfettişler, kriminologlar, İçişleri Bakanlığı ve Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) uzman birimlerinin birlikte çalıştıklarını açıkladı. Komite, olay yerinde silah ve mühimmata el koyduklarını ve güvenlik kamerası görüntülerini incelediklerini açıkladı.

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ! MEDVEDEV: ÖLÜME ÖLÜM

Saldırı sonrası ilk açıklamasını yapan Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör saldırısında yaralanan herkese acil şifalar dilerken Kremlin, aralarında Federal Güvenlik Servisi (FSB) başkanı Alexander Bortnikov'un da bulunduğu güvenlik şefleri tarafından Putin'e dakika dakika bilgi verildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

ÖLÜME ÖLÜM MESAJI

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Medvedev ise saldırı sonrası çok sert bir açıklama yapmış "Ölüme ölüm" demişti. Saldırının arkasında Ukrayna olabileceğini belirten Medvedev "Şiddete güçle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır. Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse hepsi acımasızca yok edilmelidir" ifadelerini kullanmıştı.

KAN DONDURAN GÖRÜNTÜLER

Sosyal medyaya düşen bir videolarda konser salonundaki izleyicilerin canlarını kurtarmak için çığlıklar içinde kaçıştığı, en az 4 silahlı saldırganın rastgele ateş açtığı görüldü. 

Videolardan birinde saldırganın konser salonunun lobisinde yatan cansız bedenlere yakın mesafeden ateş açtığı görülürken başka bir videoda insanların arkalarında yanan konser salonunun çatısından yardım istediği görülüyor.

ABD'NİN MOSKOVA'DAKİ SALDIRI HAKKINDA BİLGİSİ VAR MIYDI?

BBC'nin Amerika'daki yayıncılık ortağı CBS, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, DAEŞ'in saldırı hazırlığına ilişkin ABD'nin elinde istihbarat olduğunu aktarıyor.

ABD iki hafta önce Rusya'daki vatandaşlarına yönelik bir uyarı yayımlamış, "Moskova'da konserler de dahil toplu etkinliklerin hedef alınabileceğine dair bilgilerin değerlendirildiğini" açıklamıştı.

ÖLÜ SAYISI GİDEREK ARTIYOR

Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken 70'den fazla kişinin saldırı sırasında öldüğünü duyurdu. Öte yandan Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, saldırı sırasında 5'i çocuk olmak üzere toplam 115 kişinin hastanelerde tedavi alında bulunduğunu belirtti.

SALDIRIYI DEAŞ ÜSTLENDİ

Fransız haber ajansı AFP, Moskova'daki terör saldırısını DEAŞ'ın üstlendiğini duyurdu.

BİLGİSAYAR OYUNU GERÇEK OLDU

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen silahlı saldırı 14 yıl önceki Call of Duty MW2 oyununun "No Russian" bölümünü hatırlattı. Oyun tarihindeki en iğrenç görev olarak tanımlanan bölümde tıpkı dün geceki saldırıda olduğu gibi teröristlerin önüne geleni vurduğu görülüyor.

İşte oyundaki o sahne

RUSYA'DAN BMGK'DA TOPLANTI TALEBİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’daki terör saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden toplantı talep edeceklerini açıkladı.

ALİYEV’DEN PUTİN’E TAZİYE MESAJI

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Moskova'da Crocus Belediye Binası'nda yer alan konser salonuna düzenlenen silahlı saldırı sonucu çok sayıda can kaybı ve yaralanma haberinin kendisini ve Azerbaycan halkını derinden üzdüğünü belirten Aliyev mesajında şu ifadeler yer verdi:

“Bu terör eylemini Azerbaycan halkı adına ve kendi adıma şiddetle kınıyor, size, Rus halkına, mağdurların ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum.”

DIŞİŞLERİ SALDIRIYI KINADI

Dışişleri Bakanlığı "Moskova’daki bir konser salonuna düzenlenen masum sivilleri hedef alan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

UKRAYNA: SALDIRIDA İLGİLİMİZ YOK

Zelenskiy'nin üst düzey yardımcısı Mihail Podolyak yaptığı açıklamada "Gerçekleşen saldırıda Ukrayna'nın bir alakası bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN ABD'YE: BU SONUÇLARA NEYE DAYANARAK VARIYOR?

Rus Dışişleri Bakanlığı “Beyaz Saray, Moskova'daki terör saldırısına Ukraynalıların karıştığına dair herhangi bir belirti görmediğini söyledi. Bu sonuçlara neye dayanarak varıyor?” açıklamasında bulundu.

ABD: UKRAYNA'NIN YAPTIĞINA DAİR KANIT YOK

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Moskova saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, henüz saldırının ayrıntıları hakkında bilgi veremeyeceğini ve Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların olaya karıştığına dair herhangi bir kanıtın olmadığını söyledi.

RUSYA GÜVENLİK KONSEYİ BAŞKAN MEDVEDEV AÇIKLAMA YAPTI

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Medvedev:

Şiddete güçle karşılık verilmediği, teröristlerin toplu infazları ve ailelerine yönelik baskılara ölümlerle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır.Şiddete güçle karşılık verilmediği, teröristlerin toplu infazları ve ailelerine yönelik baskılara ölümlerle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır.

RUSYA DIŞİŞLERİ'NDEN ÇAĞRI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Tüm dünya Moskova'daki terör saldırısını kınamalı" açıklamasını yaptı.

 


Rusya'da konser salonuna maskeli kişiler tarafından terör saldırısı düzenlendi