Dünya Moskova’da konser salonuna silahlı saldırı! Katliamda çok sayıda ölü ve yaralı var

Moskova’da konser salonuna silahlı saldırı! Katliamda çok sayıda ölü ve yaralı var

Paylaş
Moskova’da konser salonuna silahlı saldırı! Katliamda çok sayıda ölü ve yaralı var

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus Belediye Binası'nda yer alan konser salonuna maskeli en az 3 kişi tarafından silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi yaralandı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Türkiye'nin terör saldırısını kınadığını belirterek başsağlığı diledi.

Rus basınında yer alan habere göre; Rusya'nın başkenti Moskova’daki bir konser salonuna silahlı kişilerce yapılan saldırıda ölü ve çok sayıda yaralı olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

AFP: SALDIRIYI DEAŞ ÜSTLENDİ

AFP'den gelen son dakika bilgisine göre Moskova'daki kanlı saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi. CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy "Kasım ayından bu yana ABD istihbaratı, DAEŞ-H’nın Rusya’da saldırılar düzenleyeceği konusunda spesifik bilgilere ulaşmış. DAEŞ’in saldırılar gerçekleştireceği konusunda Rusya’yı uyarmış' bilgisini aktardı.

RUSYA'DAN BMGK'DA TOPLANTI TALEBİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’daki terör saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden toplantı talep edeceklerini açıkladı.

BAKAN FİDAN'DAN MEVKİDAŞINA BAŞSAĞLIĞI TELEFONU

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefonda görüştü. Bakan Fidan, Moskova'daki menfur terör saldırısını kınadığını belirterek Rusya halkına ve hükümetine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin başsağlığı dileklerini iletti.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ SALDIRIYI KINADI

Dışişleri Bakanlığı "Moskova’daki bir konser salonuna düzenlenen masum sivilleri hedef alan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

EL BOMBASI ATTILAR, YANGIN HIZLA YAYILDI

RIA Novosti haber ajansının olay yerindeki bir gazetecisine göre, kamuflaj üniforması giymiş saldırganlar binaya girdi, ateş açtı ve el bombası veya yangın bombası attı. Yangın, Rusya'nın başkentinin kuzeyindeki Krasnogorsk banliyösünde bulunan, birkaç bin kişiyi ağırlayabilen ve önde gelen uluslararası sanatçılara ev sahipliği yapan Crocus City konser salonunda hızla yayıldı.

Interfax haber ajansının aktardığına göre güvenlik servisleri, "taktik üniforma giyen ve otomatik silah taşıyan" iki ila beş kişinin girişte güvenlik görevlilerine ateş açtığını ve ardından seyircilere ateş etmeye başladığını söyledi. RIA Novosti gazetecisinin, "Salonda bulunan insanlar kendilerini silahlı saldırıdan korumak için 15 veya 20 dakika boyunca yere yatırıldı" dediği aktarıldı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA: PUTİN BİLGİLENDİRİLİYOR

Güvenlik güçlerinin, saldırganları etkisiz hale getirmek için başlattığı operasyon sürerken saldırının yapıldığı binada çıkan yangını söndürmek için çalışmalar devam ediyor. Binanın etrafında çok sayıda polis, güvenlik önlemi alırken bölgeye çok sayıda ambulans yönlendirildi. Kremlin Basın Sözcü Dmitry Peskov, Rus haber ajanslarına verdiği demeçte Putin'in ilgili tüm servisler tarafından olup bitenler ve alınan önlemler hakkında sürekli olarak bilgilendirildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

RUSYA: ÖLÜME ÖLÜM

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Telegram'daki bir gönderisinde "Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse hepsi bulunmalı ve terörist olarak acımasızca yok edilmelidir" diye yazdı ve şunları ekledi: "Böyle vahşeti gerçekleştiren devletin yetkilileri de dahil. Ölüme ölüm." ifadelerini kullandı.

'ATEŞ ETTİKTEN SONRA YAKTILAR'

CNN TÜRK Moskova Temsilcisi Siyamend Kaçmaz, "Şu an Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın önündeyiz. Orası bir fuar alanı. Konser alanına 3 kişi insanların arasına girerek ateş etmeye başlıyorlar. Adil Karaca, Azerbaycanlıların düzenlemiş olduğu konser alanında konsere çıkacaktı. Saldırının olduğu salonun yanındaki salon. Aynı bölgede 10 metre ilerisinde bir başka salon. Yaklaşık 15 - 20 dakika sürdüğünü söyledi. Tamamen olayın yan tarafındaki salonda gerçeleştiğini söyledi. İlk belirlemelere göre ateş ettikten sonra orayı yaktıkları söyleniyor." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Zelenskiy'nin üst düzey yardımcısı Mihail Podolyak yaptığı açıklamada "Gerçekleşen saldırıda Ukrayna'nın bir alakası bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

RUSYA TERÖR SORUŞTURMASI BAŞLATTI

Rusya, Moskova konser salonu saldırısıyla ilgili 'terör' soruşturması başlattı. Moskova belediye başkanı Sergei Sobyanin Cuma günü, Rusya'nın başkentinde bu hafta sonu planlanan tüm halka açık etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.

ABD VATANDAŞLARINI UYARMIŞTI

Beyaz Saray'dan silahlı saldırı görüntülerinin korkutucu olduğu açıklanırken, Moskova'da yaşayan Amerikalıların bulundukları yerde kalmaları ifade edildi. ABD’nin Rusya Büyükelçiliği, 7 Mart’ta Moskova’daki vatandaşlarına konser alanları da dahil olmak üzere kalabalık alanlardan uzak durmaları uyarısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

KRİZ MERKEZİ KURULDU

Makineli tüfeklerle gerçekleştirilen olayda saldırganların seyircileri hedef aldığı aktarıldı. Rus kolluk kuvvetlerinin yanı sıra ambulans ve itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildiği bölgede uzun süreli silah sesleri duyuldu. Konser salonundaki 100 kişi tahliye edildi. Saldırının ardından yangın çıkan binaya ekiplerin müdahalesi devam ediyor. Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, olayın hemen ardından bir kriz merkezi kurulduğunu duyurdu. Güvenlik çemberine alınan bölgedeki tüm etkinlikler de iptal edildi. Saldırganların yakalanıp yakalanmadığı bilinmiyor.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada, “Şu anda Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların silahlı saldırıya karıştığına dair bir belirti yok.” ifadeleri yer aldı.

RUSYA'DAN ABD'YE: BU SONUÇLARA NEYE DAYANARAK VARIYOR?

Rus Dışişleri Bakanlığı “Beyaz Saray, Moskova'daki terör saldırısına Ukraynalıların karıştığına dair herhangi bir belirti görmediğini söyledi. Bu sonuçlara neye dayanarak varıyor?” açıklamasında bulundu.

"TÜM DÜNYA SALDIRIYI KINAMALI"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Tüm dünya Moskova'daki saldırıyı kınamalı" açıklaması yaptı.

ASKERİ KIYAFET GİYEN EN AZ ÜÇ KİŞİ

RIA Novosti haber ajansına göre, savaş kıyafeti giymiş en az üç kişinin silahla ateş ettiğini söyledi.