Tamer Heper Durum karışık
HABERİ PAYLAŞ

Durum karışık

Haberin Devamı

2015’te işyerimi kiraya verdim. İşyerim öyle bir yerde ki iki sene içinde çevrede yeni inşaatlar tamamlandı ve değeri arttı. Şimdi kira artırımı talep edeceğim ama iki sene içinde kira artırımı olmayacağını söylüyorlar. Ne yapabilirim? ● K.B.

Genel kural olarak kira sözleşmesi yapıldığında bakılacak husus, sözleşmenin kaç yıllık olduğudur. Bir yıllık ise beş yıl geçmeden okuyucumun istediği şekilde zam talep olunamaz. Beş yıl, Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği 12 aylık ortalama oranında zam yapılır, beş yıl geçtikten sonra altıncı yılın başında muhitteki rayice uygun kira talep edilebilir. Şayet sözleşme bir yıldan uzun zaman için yapılmış ve artırım şartı var ise bu dönem içinde artırım şartına uyulur. Bunlar kiralamalarda genel kural. Şimdi özel bir durumdan söz edeyim.

‘ÖLÜ YASA’ UYGULANAMAZ

Şayet kiralanan yer ticarethane ise yukarıda anlattığım kurallar 2020’ye kadar uygulanmaz. İşyerleri için 2020’ye kadar kira sözleşmelerindeki artırım şartı geçerlidir. Bu husus 6217 Sayılı Kanun ile gündeme geldi ve kira sözleşmesinde hüküm bulunan hallerde kira sözleşmesi hükümlerinin uygulanacağı, sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde ise yürürlükten kalkmış Borçlar Kanunu hükümlerinin uygulanacağı maddede yer aldı. Buradaki sıkıntı iki türlü. Birincisi, mülga yani yürürlükten kalkmış bir yasa canlanmaz, o artık ölmüştür. Dolayısıyla hükümlerinin uygulanması olmamalı. İkincisi ise yürürlükten kalkmış Borçlar Kanunu’nda kiraların nasıl belirleneceğine dair hüküm yok. İşte okuyucumun durumu bu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder