Ekonomi Edirne'de gezi rotası

Edirne'de gezi rotası

Paylaş
Edirne'de gezi rotası

İstanbul’un yanıbaşındaki ‘Sultanların Şehri, Şehirlerin Sultanı’ Edirne’ye mutlaka yolunuz düşmeli.

Hazırlayan: Adem ÖZDOĞAN

Bu şehirde bir yandan tarihi koklarken, bir yandan eşsiz lezzetlerini tadabilirsiniz. Tabii alışverişi de unutmayın. İşte size Edirne rehberi...


ATATÜRK'LE HASRET GİDERDİK


118 yıllık tarihi Edirne Belediye Binası’nda ‘Atatürk Odası’ bulunuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930’da Edirne’yi ziyaretinde kaldığı bu odanın içerisindeki eşyalar orijinal haliyle muhafaza edilmiş. Bu oda Atatürk Odası olarak 1978 yılında dönemin Edirne Valisi Bekir Öztürk tarafından açılarak halkın ziyaretine sunulmuş. Biz de Ata’dan kalan hatıralarla dolu bu odada bir nebze olsun hasret giderme imkânı bulmuş olduk.


EDİRNE BÜYÜK SİNAGOGU


Edirne Büyük Sinagogu, Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın da en büyük üçüncü sinagogu. 109 yıllık sinagog, 2015 yılında belediye tarafından aslına uygun restorasyonuyla hem Yahudilerin ibadetine hem de turistlerin ziyaretine yeniden sunulmuş. Sinagog’da sadece dini törenler değil; konser, sergi gibi kültürel etkinlikler de düzenleniyor.


ELEKTRİK ALMAYA GELDİK


Eskiden elektrik fabrikası olarak kullanılan binayı Edirne Belediyesi nikâh salonuna dönüştürmüş. Geçtiğimiz yıl yeni haliyle kullanılmaya başlanan bina, tasarımı ve modern mimarisiyle Türkiye’de örneğine pek de rastlanmayacak bir nikâh salonu olmuş. Eee, ne demişler; elektrik almadan aşk olmaz. Salonda konferanslar, paneller de düzenleniyor.


TARİH BİZİ ÇAĞIRIYOR


Edirnelilerin ‘Kapalıçarşı’ olarak bildiği tarihi Ali Paşa Çarşısı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. 1569’da Mimar Sinan'a yaptırılan bu çarşı, İstanbul’daki Kapalıçarşı’ya çok benziyor. Çarşıda, Edirne’ye özgü hatıra eşyaları bulabilirsiniz. Ayrıca tıpkı İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nda olduğu gibi baharatçılara da rastlayabilirsiniz.


FATİH VE SAHİ TOPLARI


Edirne’de doğup büyüyen, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in heykeli ve Edirne Valiliği tarafından yaptırılan Şahi Topları, Selimiye Camii’nin hemen önündeki alanda bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethinde kullandığı bu topların çizimlerini bizzat kendisi yapmış. Devrin en büyüğü olan bu topları Bizans hizmetinde bulunan Urbain isimli bir mühendise Edirne’de döktürmüş.


SELİMİYE CAMİİ


Selimiye Camii, Edirne’nin tam merkezinde tüm heybeti, ihtişamı ve muazzam mimarisiyle bizleri karşılıyor. Selimiye Camii’nin yapımına 1569 yılında başlanmış ve 6 yıllık bir inşa sürecinin ardından 1575 tarihinde tamamlanmış.

Selimiye Camii’ni gezerken bize eşlik eden rehberimiz Utku Bey, “Selimiye, Mimar Sinan’ın ustalık değil, üstatlık eseri. Süleymaniye ustalık, Şehzade Camii ise kalfalık eseridir” diyor. Selimiye Camii’ni anlatmaya ne bizim sütunlarımız yeter ne de sayfalarımız. Selimiye Camii, Edirne’yi ziyaret etmeniz için başlı başına bir sebep.


ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ


Selimiye Camii kadar heybetli ve meşhur olmasa da Üç Şerefeli Camii tarih olarak ondan daha eski. Yapımı 4 yıl süren Üç Şerefeli Camii 1447 yılında ibadete açılmış. Osmanlı mimarisinde çığır açan cami olarak bilinen Üç Şerefeli Camii, farklı yapısıyla hepimizi kendine hayran bıraktı.


KENT MÜZESİ


160 yıllık Hafız Ağa Konağı geçen yıl Kent Müzesi'ne dönüştürülmüş. Üç katlı bu müzede Edirne'nin tarihi, kültürü ve sosyal yaşamına dair fotoğraflar ve otantik eşyalar bulunuyor. Başkan Recep Gürkan da kendi koleksiyonundaki 50'den fazla değerli eşyayı müzeye bağışlamış.


KARAAĞAÇ, GAR VE LOZAN ANITI


Karaağaç, Lozan Antlaşması’yla Türkiye’ye dahil edilmiş. Meriç’in öte yakasındaki tek Türk toprağı. Karaağaç Mahallesi, Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan ilk demiryolunun kurulduğu yer.

2. Abdülhamid döneminde yaptırılan tren garı, Mimar Kemalettin tarafından 1914’te tamamlanmış. Tarihi gar günümüzde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne ev sahipliği yapıyor. Garın hemen yakınında bulunan Lozan Anıtı da kentin önemli simgelerinden biri…





Haberin Devamı