Fatih Öztürk Eğitim İzleme Raporu
HABERİ PAYLAŞ

Eğitim İzleme Raporu

Şu sıcak yaz günlerinde özellikle eğitimle ilgili can sıkıcı haberleri paylaşmak istemezdim ama sorunları da görmezden gelemeyiz. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikaları Merkezi Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, geçtiğimiz hafta Eğitim İzleme Raporlarının dördüncüsünü kamuoyuyla paylaştı. Raporun satır başlarına baktığımızda eğitim sisteminin en öncelikli sorununun öğrencilere “öğrenme ve düşünme” becerileri kazandıramaması ve uluslararası testlerde alınan kötü sonuçlar olarak dikkati çekiyor. Raporda çarpıcı tespitler var. Mesela okul öncesi eğitim konusunda son dönemde çok önemli adımlar atıldı ama okul öncesi eğitim yüzdesi hâlâ 30 civarında. İller arasındaki eşitsizlik sürüyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

TOGEM Başkanı Saadet Gülbaran, geçen hafta yaptığımız söyleşide okul öncesi eğitimin İstanbul’da daha düşük olduğunu belirterek hayırseverlerin desteğini istemişti. İstanbul’da okul öncesi eğitim çağında (5-6 yaş) her 100 çocuktan 27’si okul öncesi eğitim almıyor. İlköğretimde okullaşma oranı (6-13 yaş grubu) geçen yıl kızlarda yüzde 97,8 iken bu yıl oran yüzde 98,2’ye çıktı. İlköğretim çağında olup okula gitmeyen çocuk sayısı 70 bine indi ama devamsızlık yine ciddi sorun olarak masanın üzerinde duruyor.

Devamsızlık meslek liselerinde daha yüksek… Eğitim Reformu Girişimi’nin bu yılki raporunda 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 42’sinin basit matematik problemleri çözemediği belirtiliyor. Mesela bu yaş grubunda 252 sayısını 14’e bölemeyen, hatta bunu düşünemeyen öğrencilerin var olduğunu görüyoruz. İlköğretim 8’inci sınıfta verilen Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersinin öğrencilerin SBS’ye hazırlanması nedeniyle ciddiye alınmadığı da raporda yer alıyor.

Ortaöğretimde ilginç bir sonuç daha var; Ortaöğretimde okullaşma oranı incelendiğinde ülkenin doğusunda okullaşma oranı yüzde 90’lara çıkarken batıdaki illerde bu oran yüzde 30’larda kalıyor. Eğitim fakültelerine öğrenci yetiştiren öğretmen liseleri ciddi kan kaybına uğramış. 5 yıl önce mezunların yüzde 70’i eğitim fakültelerinde okurken şimdi bu oran yüzde 51’e gerilemiş. Peki, çözüm ne? Onu da artık haftaya paylaşırız…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder