Ekonomi 16 şehirde turizm festivali

16 şehirde turizm festivali

Paylaş
16 şehirde turizm festivali

4 yıldır Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, bu yıl 16 şehir, 40 bin sanatçı ve 6 binden fazla etkinlikle rekor kırmaya hazırlanıyor. “Dünyada böyle bir organizasyon yok” diyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festivalin her yıl büyümeye devam edeceğini belirterek, 2028’de 35 şehri kapsayacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2021’den beri düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali bu yıl da farklı şehirlerde devam ediyor. Konser, sahne gösterileri, sinema, sergi, atölye ve söyleşiler gibi pek çok etkinliği içeren festivalin tanıtımında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festivalin bu yıl 16 şehri kapsayacağını belirterek, “2023’te Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yakışır şekilde 100 gün süren bir festival programı hazırlamıştık. Yeni dönemde ise 8 aya yayılmış bir kültür-sanat maratonuyla Türkiye’ye adeta bir festival iklimi yaşatacağız. Dünyada bununla kıyaslanabilecek başka bir organizasyon yok” dedi.

Haberin Devamı

HER SENE 5 YENİ İL

Etkinliğin ilk olarak İstanbul Beyoğlu Kültür Festivali ile başladığını hatırlatan Ersoy, “Geçen 4 yılda Avrupa’nın en seçkin sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edilmiş ve büyümeye devam eden bir Türkiye Kültür Yolu Festivali başarı hikayesi yazılmıştır. Festival düzenlenen şehirlerde milyonlarca insanı ağırladık, komşu şehirlerden de sitemler duyuyoruz, ‘Bizde de olsun’ talepleri alıyoruz” diye konuştu. Ersoy, her sene farklı bölgelerden 5 şehir eklenerek 2028’e kadar Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 35 ili kapsayacak şekilde devam edeceğini de söyledi.

40 BİN SANATÇI 6 BİN ETKİNLİK

Festivale 2021’de 2 binin üzerinde sanatçının katılımıyla başladıklarını söyleyen Bakan Ersoy, şöyle konuştu: “2023’te sanatçı sayısı 34 bine ulaştı. Bu yılki hedefimiz ise 40 bin sanatçı. Festival rotalarında ise başta 80 mekan yer alıyordu. Artan şehir sayısıyla mekan sayısı 2023’te 500’ün üzerine çıktı. 2024’te yeni eklenen 5 şehirle etkinlik düzenlenecek mekan sayısını 600’ün üzerine çıkarıyoruz. Ayrıca 2021’de Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen etkinlik sayısı 380 iken, 2023’teki 11 festival kapsamındaki etkinlik sayısı 5 bini aştı. Bu yıl da etkinlik sayısını 6 binin üzerine çıkaracağız.”

Haberin Devamı

ÜCRETSİZ VE HER YAŞA UYGUN

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin katılımcı sayısıyla bugün dünyanın en büyük festivali olma özelliğini taşıdığını anlatan Ersoy, “2024’te katılımcı sayısı daha da artacak. Festival programlarını yaparken kültür ve sanatın her dalına yer vermeye özen gösteriyoruz. Her yaşa ve her kesime uygun seçenekler sunuyoruz. Ayrıca ücretsiz etkinliklerle de kültür ve sanata erişimdeki sınırlandırmaları kaldırıyoruz. Festivale gece müzeciliği de entegre edilecek” dedi.

PICASSO VE FRIDA TÜRKİYE’DE

Bu yılki festivalin yıldızlarından biri dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso olacak. Festival kapsamında, 80’den fazla orijinal eserin yer aldığı bir Picasso sergisi düzenlenecek ve 3 ay boyunca farklı şehirlerde sanatseverlerle buluşacak. Yine festival kapsamında “Frida Kahlo The Life Of An Icon” sergisi Türkiye’ye gelecek. Türkiye’nin uluslararası dijital marka sanatçısı Refik Anadol da yeni işleriyle festivalde yer alacak. Festivalin dikkat çeken bir diğer etkinliği ise yapay zeka kullanılarak üretilen “Atatürk Kültür Yolunda” adlı dijital sergi olacak.

Haberin Devamı

YENİ LOGOYLA MARKALAŞACAK

Kültür Yolu Festivali kapsamında daha önce şehirlere özel farklı logolar kullanılıyordu. Bu yıl ise kurumsallaşma hedefi doğrultusunda Türkiye Kültür Yolu Festivali şeklinde tek isim altında tek logo kullanılacak. Logoda Türkiye’nin 7 bölgesini temsil eden 7 renk bulunuyor. Festivalin detayları kulturyolufestivali.com adresinden takip edilebilecek.

ADANA

13-21 Nisan

ŞANLIURFA

25 Mayıs-2 Haziran

BURSA

1-9 Haziran

SAMSUN

8-16 Haziran

TRABZON

22-30 Haziran

VAN

29 Haziran- 7 Temmuz

NEVŞEHİR

3-11 Ağustos

ERZURUM

17-25 Ağustos

ÇANAKKALE

31 Ağustos-8 Eylül

GAZİANTEP

14-22 Eylül

ANKARA

21-29 Eylül

KONYA

21-29 Eylül

İSTANBUL

28 Eylül-6 Ekim

DİYARBAKIR

12-20 Ekim

Haberin Devamı

İZMİR

26 Ekim-3 Kasım

ANTALYA

2-10 Kasım