Ekonomi 57 yıllık gıda devi satıldı! Vehbi Koç kurmuştu, işte satış bedeli

57 yıllık gıda devi satıldı! Vehbi Koç kurmuştu, işte satış bedeli

Paylaş
57 yıllık gıda devi satıldı! Vehbi Koç kurmuştu, işte satış bedeli

Koç Holding, Tat Gıda'nın sermayesinin toplam %49,04'üne denk gelen kısmı ve ayrıca 15 adet kurucu intifa senedinin Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi'ne satışına yönelik Pay Alım Satım Sözleşmesi imzaladı. Böylece Tat Gıda 80.9 milyon dolara satılmış oldu.

Koç Holding, Tat Gıda'nın sermayesinin toplam yüzde 49,04'üne denk gelen kısmı ve ayrıca 15 adet kurucu intifa senedinin Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi'ne satışına yönelik Pay Alım Satım Sözleşmesi imzaladı. Satış bedeli 80.9 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

DARDANEL VE YAYLA AGRO DA TALİP OLMUŞTU

Hürriyet'te yer alan habere göre; potansiyel alıcılar arasında Dardanel ve Yayla Agro bulunuyordu ancak satış konusunda Memişoğlu Tarım ile anlaşıldı.

TAT GIDA 56 YILLIK ŞİRKET

Tat Gıda 27 Eylül 1967 yılında Vehbi Koç tarafından Bursa'da domates ürünleri işlemek üzere Tat Konserve adı altında kurulmuştu. Sonrasında Karacabey ve İzmir Torbalı'daki tesislerle büyümesini sürdüren şirket 56 yıldır faaliyet gösteriyor. Salça, ketçap, hernevi konserve, dondurulmuş gıda, mayonez imalatı yapan şirketin yüzde 43,65'i Koç Holding'in elinde bulunuyor. Şirketin sermayesi 136 milyon lirayken özsermayesi 1,2 milyar lira seviyesinde. Piyasa değeri ise bugün itibarıyla 5.3 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Şirket en son 195,1 milyon lira kar elde etmişti.

Haberin Devamı

Şirketten KAP'a şu açıklama yapıldı:

"Bağlı ortaklıklarımızdan Tat Gıda Sanayi A.Ş. ("Tat Gıda") paylarının satış süreci kapsamında 06.11.2023 tarihli özel durum açıklamamızda belirtilen bağlayıcı tekliflerin incelenmesi sonucunda; Şirketimiz, Arçelik ve Aygaz dahil Koç Topluluğu şirketleri, Koç Ailesi Üyeleri, Koç Topluluğu ile ilişkili vakıfların sahip olduğu payların Tat Gıda Sanayi A.Ş. ("Tat Gıda") sermayesinin toplam %49,04'üne denk gelen kısmı ve ayrıca 15 adet kurucu intifa senedinin Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi'ne ("Memişoğlu") satışına yönelik Pay Alım Satım Sözleşmesi imzalanmıştır.

Sözleşme uyarınca;

- Tat Gıda'da sahip olduğumuz Tat Gıda sermayesinin %43,65'ine denk gelen toplam 59.364.947,16 TL nominal değerli paylar, bedeli pay devir işlemlerinin tamamlandığı tarihte ("Kapanış Tarihi") nakden ve peşin olarak tahsil edilmek üzere ve Kapanış Tarihi esas alınarak hazırlanacak bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolardaki net borç ve net işletme sermayesi tutarları üzerinden uyarlamaya tabi olmak koşulu ile 72.023.649,13 ABD Doları karşılığında Memişoğlu'na satılacaktır. Devre konu toplam %49,04 oranındaki Tat Gıda paylarının tamamı için devir bedeli ise kapanış uyarlamasına tabi olmak üzere 80.915.335,72 ABD Doları olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı

- Tat Gıda'da sahip olduğumuz 6 adet kurucu intifa senedi, Memişoğlu'na Kapanış Tarihi'nde nakden ve peşin olarak tahsil edilmek üzere toplam 1.500.000 ABD Doları bedel karşılığında satılacaktır. Devre konu toplam 15 adet intifa senedinin bedeli ise 3.750.000 ABD Doları olarak belirlenmiştir.

- Devir öncesinde, Tat Gıda'nın sahibi olduğu Ram Dış Ticaret A.Ş.'nin sermayesinin %7,5'ine denk gelen toplam 449.999,32 TL nominal değerli paylar ile Düzey Tüketim Malları Sanayi Pazarlama ve Ticaret A.Ş.'nin sermayesinin %1,1'ine denk gelen toplam 64.797,70 TL nominal değerli paylar Koç Holding tarafından satın alınacaktır.

- Devir işlemleri, başta Rekabet Kurumu'ndan izin alınması ve yukarıda belirtilen Tat Gıda iştiraklerinin devrinin tamamlanması dahil belirli kapanış koşullarına tabi olacaktır.

- Pay Devir Sözleşmesi'nin imzalanmasından itibaren 3 ay içinde işlemlerin tamamlanması öngörülmekte olup, tarafların bu süreyi 60 gün uzatma hakkı bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Ayrıca, Şirketimiz nihai ana ortağı Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş. ile Memişoğlu arasında, Temel Ticaret'in sahibi olduğu Tat Gıda sermayesinin %3,26'sına denk gelen payların tamamını ya da bir kısmını, Kapanış Tarihi'nden itibaren 6 aylık sürenin sonundan başlamak üzere, 6 aylık bir süre boyunca Memişoğlu'na satma hakkına yönelik de opsiyon sözleşmesi imzalanmıştır.

Konuya ilişkin önemli gelişmeler kamuya açıklanacaktır."