Ekonomi "Türk Akımı" ismi yerine "Yunan Akımı"

"Türk Akımı" ismi yerine "Yunan Akımı"

Paylaş
"Türk Akımı" ismi yerine "Yunan Akımı"

Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Altınkaş, Rus gazının Avrupa'ya gitmesini sağlayacak projeye, "Türk Akımı" yerine "Yunan Akımı" isminin gündeme gelmesinin, hem darboğazda olan Yunanistan'ı sistemin içinde tutmak hem de ekonomik olarak tazmin etmek olarak görülebileceğini söyledi

Rusya’nın Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Vladimir Chizhov’un, Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak ’Türk Akımı’ projesinin adının ’Yunan Akımı’ olarak değiştirilebileceği yönündeki açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren Altınkaş, "Böyle bir değişikliği, hem darboğazda olan Yunanistan’ı sistemin içinde tutmak hem de ekonomik olarak tazmin etmek olarak görebiliriz" dedi.

Haberin Devamı

Altınkaş, Yunanistan’ın ekonomik darboğazda olmasının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ederek, Yunanistan’ın, bu kapsamda Almanya’dan da tazminat istediğini hatırlattı. Chizhov, salı günü yaptığı açıklamada, ’Türk Akımı’ boru hattının Türkiye kıyılarına, ardından Yunanistan sınırına kadar uzatılacağını belirtmişti.

Projenin adının artık ’Türk Akımı’ olarak kalmayacağını söyleyen Chizhov, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki karmaşık ilişkilere de bakarsak, projenin adı muhtemelen ’Yunan Akımı’ olarak değişecektir" ifadelerini kullanmıştı.

"İsim tartışmaları projenin ciddiyetine gölge düşürür"

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Enerji Güvenliği Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Hasan Selim Özertem ise ’Türk Akımı’ ya da ’Yunan Akımı’ ismi üzerinden bir tartışma başlatmanın, projenin ciddiyetine gölge düşüreceğini söyledi.

Haberin Devamı

Asıl meselenin projenin ismi değil, finansmanı olması gerektiğini ifade eden Özertem, "Ne kadar miktarda gaz taşınacağı, AB ile Rus arasında anlaşma yapılıp yapılmayacağı gibi konular tartışılmalıdır ama bunu isim meselesi olarak görmeye ve tartışmaya başlarsanız projenin ciddiyeti hakkında Türkiye, Yunanistan ve Avrupa’da mevcut olan soru işaretlerini daha da güçlendirirsiniz.

Halihazırda proje yapılabilir mi yapılamaz mı şeklinde sorular mevcutken, isim üzerinde tartışmak diğer tartışmalara zemin hazırlar" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Aralık 2014’te iptal edilen Güney Akım Projesi’nin yerine yapılacağını açıkladığı Türk Akımı ile toplam 63 milyar metreküp gaz taşınacak.

Türk Akımı boru hattının toplam 910 kilometre uzunluğunda olması; bunun 660 kilometresinin Rusya topraklarından, 250 kilometresinin ise Türkiye’den geçirilmesi planlanıyor.

AA