Ekonomi Ek gösterge rakamı yüzde 75 artırılsın

Ek gösterge rakamı yüzde 75 artırılsın

Paylaş
Ek gösterge rakamı yüzde 75 artırılsın

Ek göstergesi olmayan 'yardımcı hizmetler sınıfı' ile 'genel idare hizmetleri sınıfı'nda 5 ve 8'inci derecelerdegörev yapan memur emeklileri ek gösterge, ek göstergesi olan emekliler de göstergelerinin yüzde 75artırılmasını talep ediyor. Genel hizmetler sınıfında yöneticiyken emekli olanların isteği ise fark almak

Memurların ek göstergeleri emekli aylıklarını iki şekilde etkiliyor. Bunlardan birincisi bulundukları unvanda derece yükselmesi yaptıklarında, varsa bu dereceler için öngörülen ek gösterge emekliliklerine yansıyor. Derece yükselmesi ile hak kazanılan ek gösterge rakamından emeklilikte yararlanmak için altı ay bekleme şartı bulunmuyor. Bir ay bu ek göstergeden maaş alınması yeterli oluyor.

Örneğin; yüksekokul mezunu ‘şef’ olarak 800 ek göstergeli, 4’üncü derecede görev yapan Ayşe Hanım, hizmet süresi gereği 3’üncü dereceye yükselirse, emeklilikte ek göstergesi 1100’e çıkıyor. Ayşe Hanım bir ay sonra emekliye ayrılsa 1100 ek gösterge rakamı üzerinden emekli aylığı alıyor. Emekli ikramiyesi de 1100 ek gösterge üstünden hesaplanıyor. 6 ay çalışmak gerekiyor Memurun unvan değişikliğinde, yeni atandığı unvanının ek göstergesi, eski görevinin ek göstergesinden yüksekse, yüksek ek göstergeden emekli olması için en az 6 ay bu görevde çalışması gerekiyor. Başka bir ifadeyle, 6 ay yüksek ek göstergeden emeklilik keseneği ödemesi lazım. Altı aydan önce kişi yeni unvanından emekliye ayrılsa, bu unvanının ek göstergesinden emekli aylığında yararlanamıyor. Emekli aylığı eski düşük ek gösterge üzerinden hesaplanıyor.

Örneğin; şube müdürü olarak 1’inci derece ve 2200 ek göstergeli bir kadroda görev yapan Selma Hanım, 1’inci derece 3000 ek göstergeli daire başkanlığı kadrosuna atandı. Selma Hanım emeklilikte bu ek gösterge rakamından yararlanmak istiyorsa, en az altı ay bu göstergeden görev aylığı alması gerekiyor. Aslında Selma Hanım daire başkanı kadrosundaki görevini 2 yıla çıkarırsa 3000 ek gösterge yanında 2000 makam ve 8000 de görev tazminatı olmak üzere 10 bin gösterge üzerinden makam ve görev tazminatını emekli aylığı ile birlikte alır. Selma Hanım’a emekli olduğunda emekli ikramiyesi 3000 ek gösterge üzerinden ödenir ama makam ve görev tazminatı emekli ikramiyesine yansıtılmaz.

ÖZELLİKLE EMEKLİ MAAŞINDA ETKİLİ

Görevde bulunan memurun da ek göstergesi emekli aylığında olduğu gibi derece yükselmesinde veya unvan değişikliğinde yükseliyor. Ancak, memur maaşlarında emekli aylıklarındaki kadar artışa yol açmıyor. Ama öğrenim değişikliği bazı şartlarda hem memur maaşını hem de emekli aylığını artırıyor. Tek başına öğrenim değişikliği memurun sadece derecesini yükseltiyor. Lise mezunları genel olarak 3’üncü dereceye kadar, yükseköğrenim mezunları ise 1’inci dereceye kadar yükselebiliyor.

Aylıkta 280 TL’lik artış

Bu durumda da genel idare hizmetleri sınıfından emekli memurlardan yükseköğrenim görmüş olanlar 1’inci derecede 2200, 2’nci derecede 1600, 3’üncü derecede 1100, 4’üncü derecede ise 800 ek göstergeden emekli aylığı alıyor. Genel idare hizmetleri sınıfından emekli lise mezunu 4’üncü derecede 650, 3’üncü derecede 800, istisna olarak 2’nci dereceye gelmişse 1100 ek göstergeden yararlanıyor. Örneğin; lise mezunu, 30 yıl hizmeti olan ve 3’üncü dereceye gelmiş memur Ali Bey’in emekli maaşı 800 ek göstergeden bağlanırken, Ali Bey emekli olmadan önce 2 yıllık yüksekokulu bitirirse yapılan intibakla 1’inci dereceye gelince 2200 ek göstergeden emekli oluyor. Bu durumda da emekli aylığında 280 TL’lik artış meydana geliyor.

Boş kadro mağdurları

Ek göstergesi olmayan ‘yardımcı hizmetler sınıfı’ ile ‘genel idare hizmetleri sınıfı’nda 5-8’inci derecelerde görev yapmış olanlar ve bunların emeklileri, ek gösterge istiyor. Ek göstergesi olan emekliler de göstergelerinin en az yüzde 75 artırılmasını talep ediyor. Genel idare hizmetleri sınıfında yer alan şef ile şube müdürleri, daire başkanları, genel müdür yardımcıları, genel müdürler ve bu görevden emekli olanlar da kendileri içinde farklı ek gösterge rakamları belirlenmesini istiyor. Boş kadroya vekalet edenlerin en büyük derdi de atandıkları görevlerin sorumluluklarını almalarına rağmen o görevin gerektirdiği ek göstergeden yararlanmamak. Bu kesimdeki kişiler de yanlışın düzeltilmesini bekliyor...

Öğrenim değişikliğinin etkisi

Ancak öğrenim değişikliği, hizmet sınıfı veya unvan değişikliğine yol açıyorsa, ek gösterge nedeniyle hem memur maaşını hem de emekli aylığını artırıyor. Teknik hizmetler sınıfında bir teknisyenin 2 yıllık yüksekokulu bitirerek tekniker olması, bir teknikerin ise 4 yıllık mühendislik fakültesini bitirerek mühendis olması halinde, ek göstergeleri 3600’e kadar yükselebiliyor. 1’inci derece mühendis 3600, 1’inci derece tekniker 2200, 3’üncü dereceye gelen teknisyen ise 800 ek göstergeden emekli aylığı alıyor.

Örneğin; 2 yıllık yüksekokul mezunu 1’inci derecede, 30 yıl hizmeti olan ve tekniker olan Mehmet Bey’in emekli aylığı 2200 ek göstergeden bağlanıyor. Mehmet Bey emekli olmadan önce mühendislik fakültesini bitirir ve mühendis unvanına atanırsa 1’inci derece, 3600 ek göstergeden emekliye ayrılır. Bu durumda emekli aylığında 419 TL artış olur. İkisi de teknik hizmetler sınıfında görev yapan tekniker ile mühendis. Çalışma şartları, işyerinde maruz kaldıkları risk ve sorumluluklarında büyük bir fark yok. Buna rağmen emekli aylıkları 419 lira düşük olan tekniker emeklileri bu farkın en azından azaltılmasını istiyor.

Düşük ek göstergeli göreve atama

Memurlar bulundukları ek göstergeli unvanlardan daha düşük ek göstergeli kadrolara atanırsa, önceki ek göstergeden 6 ay emeklilik keseneği kesilmiş ve emekliliğe hak kazanmışsa, iki gösterge arasında farkı ödeyerek yüksek olan ek göstergeden emekli aylığı alıyor.

Örnek: Birinci sınıf hakim olarak 7600 ek göstergeli görevde bulunan ve hizmeti 25 yıl olan Neriman Hanım, 6400 ek göstergeli bir genel müdürlük görevine atanırsa maaşından 7600 ek gösterge ile 6400 ek gösterge arasındaki kesenek ve kurum karşılığı farkı kesilecek. Böylece Neriman Hanım emeklilikte yine yüksek olan 7600 ek gösterge üzerinden emekli aylığı alacak. Bu durumda Neriman Hanım’ın görev maaşından 82 TL fark kesilecek. Ancak Neriman Hanım emekli olunca 4068 TL’lik genel müdür aylığı değil, 7600 ek gösterge üzerinden 4251 TL aylık alacak.

YARIN: Bankaya yatan maaşlarından promosyon istiyorlar

>>2 TL'lik aspirine 3.5 TL katılım payı

>> Ek göstergede 600 puan ayda 372 lira zam demek

3

Haberin Devamı