Ekonomi Aftan faydalanmak için son şans...

Aftan faydalanmak için son şans...

Paylaş
Aftan faydalanmak için son şans...

Torba yasa, 20 milyon kişiyi ve devletin 210 milyar lirayı aşan alacağını ilgilendiriyor. Vergi, prim, trafik ve araç muayene cezasının ödenmesinde kolaylık sağlayan yasa, doğum borçlanması, emeklilik, tüp bebek uygulaması, maden işçilerinin durumu gibi birçok konuda vatandaşa avantajlar sağlıyor. Başvuruların çoğu için 1 Aralık son gün

Yasa 11 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete'de çıktı fakat 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Aradan 1.5 aydan fazla zaman geçti. Süre gittikçe daralıyor.

Haberin Devamı

Vergi borcu için fırsat kaçmasın

Vergi borcu olanların, torba yasadan faydalanabilmek için 1 Aralık 2014 tarihine kadar başvuru yapması gerekiyor. Müracaatlar, vergi dairelerine giderek elden dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden veya posta yoluyla yapılabiliyor

Milyarlarca liralık yük

Torba yasa, devlete vergi borcu olanların elini rahatlatacak düzenlemeler içeriyor. Devletin vergi alacağı 67 milyar lira. Bunun 17.6 milyar lirası Gelir Vergisi, 5.8 milyar lirası Kurumlar Vergisi, 7.9 milyar lirası Motorlu Taşıtlar Vergisi, 4.7 milyar lirası Özel Tüketim Vergisi'nden oluşuyor. Vergi cezaları 41 milyar liraya, gecikme faizi ise 16.7 milyar liraya çıkıyor. Diğer vergi alacaklarıyla Maliye'nin toplam alacağı 124.6 milyar lira. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) alacakları ise faiziyle toplam 85 milyar lira.

Haberin Devamı

30 Nisan'dan önce olmalı

Devletin toplam alacağı (vatandaşın borcu) 200 milyar liranın üzerine çıkıyor. Torba yasayla cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi adlar altındaki borçlar silinecek. Ancak, 'vergi ziyaı cezası' (mükellef sorumluluğunu yerine getirmezse ceza vergi tutarı kadar olabiliyor) yapılandırmayla silinmeyecek. Vergi borcu süresi dolduğu halde 30 Nisan 2014 itibarıyla ödenmemişse yapılandırılacak. 'Anapara' kesinlikle affedilmeyecek. Anaparaya, borcun doğduğu tarih ile yapılandırma tarihi arasında oluşan enflasyon farkı ilave edilecek.

Başvuru üç şekilde

Yasadan faydalanmak için son tarih 1 Aralık 2014. Müracaatlar, vergi dairelerine giderek elden dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden veya posta yoluyla olmak üzere üç şekilde yapılabiliyor. Ayrı vergi dairelerine olan borçlar için her daireye ayrı ayrı müracaat gerekiyor.

Kartla da ödenebilecek

Borçlar peşin olarak ödenebileceği gibi taksitler halinde de ödenebilecek. Taksitler 6, 9, 12 ve 18 taksit olarak mükelleflerce belirlenecek ve her taksit iki aylık sürelerde ödenecek. Borçlarla ilgili ilk taksit 31 Aralık 2014 tarihine kadar vergi daireleri veznelerine, vergi tahsilatı yapılan bankalara ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden sanal POS aracılığı ile ödenebilecek. Vergi dairesine ödenecek taksitlerde kredi kartı geçerli olacak.

Haberin Devamı

100 lira yerine 105 lira

Devlet, vergi alacaklarını enflasyon farkıyla tahsil edecek. Buna göre; 6 taksit 12 aylık vade için 100 lira yerine 105 lira, 9 taksit 18 ay vade için 100 lira yerine 107 lira, 12 taksit 24 ay vade için 100 lira yerine 110 lira, 18 taksit 36 ay vade için 100 lira yerine 115 lira ödenecek.

Üç taksiti aksatan hakkını kaybeder

Yeniden yapılandırılan borçlarda yılda en fazla iki taksit aksatılabilecek. Bir yılda altı taksit ödeneceği düşünülürse, taksitlerin üçte birinin aksatılması durumunda bile yeniden yapılandırma işlemi bozulmayacak. 36 bin lira borcu 18 taksitte (3 yılda) ödeyen birisi, ilk iki yıl ikişer taksiti aksatırsa, üçüncü yılın bitiminde son taksiti öderken, ilk iki yılda aksatmış olduğu toplam dört taksiti de ödemesi gerekecek.

İnternet kolaylığı

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde (gib.gov.tr) girildiğinde ilk sayfada 'Vergide fırsat zamanı' penceresi çıkıyor. Pencere açıldığında, 'Bilgilendirme, borç sorgulama ile başvuru ve ödeme' başlıklı bölümler yer alıyor. İnternet sitesinden borç sorgulanabiliyor, kredi kartı ile de ödeme yapılabiliyor. Ödemeler, anlaşmalı bankalar üzerinden saat 02.00 ile 22.00 arasında yapılabiliyor. Vergi borcu; internet vergi dairesi kullanıcı kodu, TC kimlik numarası, motorlu taşıtlar plaka ve tescil numarası ya da tecil dosya numarası kullanarak ödenebilecek.

Haberin Devamı

2 milyon kişi barıştı

1 Ekim itibarıyla yasadan faydalanmak isteyen yaklaşık 2 milyon kişi Vergi Daireleri'ne başvurdu. Bu kapsamda 20 milyar liraya yakın alacağın yapılandırıldığı belirtiliyor. Maliye sürenin daralması nedeniyle mükellefleri daha fazla bilgilendirmek için harekete geçti. Broşür ve ilanlarla bilgilendirme yapan Maliye, borçlu mükelleflere SMS de gönderiyor.

Devlet, vergi alacaklarını enflasyon farkıyla tahsil edecek.

Maliye'nin toplam alacağı 125 milyar liraya ulaşıyor.

Haberin Devamı