Ekonomi Ev kredisi kullanacaklar dikkat!

Ev kredisi kullanacaklar dikkat!

Paylaş
Ev kredisi kullanacaklar dikkat!

Merkez Bankası'nın faiz artırımının ardından konut kredilerinde Aralık ayına göre 100 bin liralık kredinin toplam geri ödemesi 18 bin lira, aylık taksiti ise 160 lira arttı

Konutkredisi.com.tr’nin yaptığı araştırmadan derlediği bilgiye göre; Aralık ayından Ocak ayına geçişte zaten ortalama 12 baz puan yükselmiş olan konut kredisi faiz oranları geçen hafta sadece bir hafta içinde 10 baz puan daha yükseldi. Bu yükseliş 100 bin lira kredi için 10 yıl vadede ikinci bir 9 bin lira artış anlamına geldi. Yani Aralık ayına göre 100 bin lira kredinin toplam maliyeti 18 bin liraya aylık taksiti ise 160 lira yükselmiş oldu.

Haberin Devamı

27 Ocakla başlayan kurun aşağı çekilememesi durumu ve Merkez Bankası’nın faiz artırımıyla birlikte tüm bankalar oranlarını bir kez daha yukarı çekti. Bazı bankalar tek bir hafta içerisinde iki üç kere güncelleme yaparken faiz oranları sadece bir haftada ortalama 10 baz puan birden yukarı çıktı.

Yüzde 1,05 faiz oranı ise 100 bin lira kredide 1.470 lira aylık taksit ve 178 bin lira toplam maliyet anlamına geliyor. Özet olarak sadece bir hafta içinde 100 bin lira kredinin 10 yıllık vadede toplam maliyeti 9 bin lira birden arttı, Aralık ayına oranla artış ise 18 bin liraya çıktı. Bu seviyede kredi kullanacak bir ailenin aylık olarak ödeyeceği taksit ise sadece Aralık ayından bu yana 160 lira arttı.

Haberin Devamı

Konutkredisi.com.tr kurucu ortağı Onur Tekinturhan, müşteri özelinde hala yüzde 0,99 seviyesinde faiz oranını koruyabildiklerini, ancak bankalar genelinde faiz oranlarının yüzde 1,05 civarına çıktığını belirtti.

DÜŞÜK GELİRLİ AİLELERİN İŞİ ZORLAŞIYOR

Faizlerdeki artışların düşük gelir seviyesindeki ailelerin krediyle ev satın almasını zorlaştıracağını vurgulayan Tekinturha, “Bankaların taksit-gelir oranı beklentisi hesaba katıldığında aylık taksitte 160 TL artış hane gelirinde daha yüksek bir beklenti oluşturuyor. Aralık ayında 100 bin TL kredi kullanabilen ailenin şu anda yeni oranlarla aynı krediyi kullanabilmesi ve aylık ödemeleri yapabilmesi için 350 TL daha yüksek gelir göstermesi gerekiyor. Bu da daha düşük gelir seviyesindeki ailelerin krediyle ev satın almasını ciddi anlamda zorlaştırıyor” diye konuştu.

Son bir hafta içinde Konutkredisi.com.tr’ye en çok danışılan tüketici sorularından birinin “faizlerdeki artışın devam edip etmeyeceği” olduğunu belirten Tekinturhan, “Bankalar ilk tepki olarak kendilerini koruyacak şekilde yüksek faizlerde pozisyon aldıkları için önümüzdeki hafta aynı boyutta yükselişler beklenmemeli. Yine de kurdaki hareket ve Merkez Bankası aksiyonları belirleyici olacak” dedi.

AA