Ekonomi FED Başkanı Yellen'dan faiz açıklaması

FED Başkanı Yellen'dan faiz açıklaması

Paylaş
FED Başkanı Yellen'dan faiz açıklaması

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, gelecek aylarda faiz artışına gidilmesinin uygun olacağını söyledi

Yellen, Harvard Üniversitesi'ndeki ödül töreni kapsamında düzenlenen söyleşide ülkenin önde gelen ekonomistlerinden Gregory Mankiw'in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Genel olarak Fed Başkanı Yellen'in eğitim ve akademik kariyerine odaklanılan söyleşide, piyasaların dikkatini Fed'in para politikasına ilişkin mesajlar çekti.

Yellen, ekonominin tam istihdam olarak kabul edilen işsizlik oranına ulaştığını ve enflasyonun yüzde 2 hedefine ilerlediğini belirterek, "Daha öncede söylediğim gibi Fed'in faizleri zaman içinde kademeli ve dikkatli şekilde yükseltmesi uygun olacaktır" dedi. Ayrıca, büyümenin toparlanmakta olduğunu kaydeden Yellen "Bir sonraki faiz artışına gelecek aylarda gidilmesi muhtemelen uygun olur" ifadesini kullandı.

PİYASALAR YELLEN'İ FİYATLIYOR

Bu açıklamalar öncesinde 1,1140 seviyesinde işlem gören avro/dolar, Yellen'in faiz artışını destekleyen mesajlarıyla 1,1126'ya gerileyerek iki ayın en düşük seviyesini gördü.

Haberin Devamı

Fed'in faiz artırım beklentisinin yükselmesiyle değer kaybetmeye devam eden altının ons fiyatı ise yüzde 1'e yakın düşüşle 1.208,30 dolara indi. Altın, böylece şubat ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

Öte yandan, New York borsasında endeksler, Yellen'in faiz artışını destekleyen Fed üyeleri arasına katılmasına fazla tepki göstermeyerek, kazançlarını önemli ölçüde korudu.

Brent ve ABD tipi ham petrolün varil fiyatları ise 49,20 - 49,30 dolar aralığında dalgalanmaya devam ediyor.