Ekonomi Kapasite kullanım oranı nisanda arttı

Kapasite kullanım oranı nisanda arttı

Paylaş
Kapasite kullanım oranı nisanda arttı

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, nisan ayında bir önceki aya göre 1,7 puan artarak yüzde 74,1 seviyesine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından düzenlenen ve 2015 nisan ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 143 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayi kapasite kullanım oranı çalışması sonuçları açıklandı.

Haberin Devamı

Buna göre, 2015 yılı nisan ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, bir önceki aya göre 1,7 puan artarak yüzde 74,1 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da 0,8 puan yükselişle yüzde 74,6’ya ulaştı.

Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, nisanda tüm mal gruplarında bir önceki aya göre artış görüldü. Bu dönemde kapasite kullanımı, dayanıklı tüketim mallarında 0,7 puanlık artışla yüzde 70,8’e ve yatırım mallarında da 1,9 puanlık yükselişle yüzde 75,8’e çıktı.

Söz konusu rakam, ara mallarında 1,3 puanlık artışla yüzde 74,9, dayanıksız tüketim mallarında 1,4 puanlık yükselişle yüzde 71,2, tüketim mallarında 1,2 puanlık primle yüzde 71,1, gıda ve içecekler mal grubunda da 0,3 puanlık kazançla yüzde 68,9 oldu. Bu yılın nisan ayında ikili sektörlere göre en yüksek kapasite kullanımı yüzde 88,9 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında meydana geldi.

Haberin Devamı

Bu sektörü yüzde 83,4 ile kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı, yüzde 78,6 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı sektörü takip etti. Kapasite kullanımı en düşük alanların başında ise yüzde 57,8 ile "diğer imalatlar" sektörü geldi.

AA