Ekonomi Üç tarafımız denizle çevrili; balık-ekmeğimiz Norveç'ten!

Üç tarafımız denizle çevrili; balık-ekmeğimiz Norveç'ten!

Paylaş
Üç tarafımız denizle çevrili; balık-ekmeğimiz Norveç'ten!

Üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen Türkiye'de balık tüketimi yılda 8 kiloyken, Norveç'te 22 kilo... 10 yıl içinde Türkiye'ye balık ihracını 5 kat artıran Norveç'in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin, 'Türkler özellikle balık ekmekte Norveç uskumrusunu tercih ediyor' dedi

Türkiye, deniz ürünleri kapsamında 2014 yılında Norveç’ten 6 bin 846 kilo somon balığı ihraç etti. Türk halkının ortalama balık tüketiminin yılda 8 kilogram, Norveç’te ise 22 kilo seviyelerinde olduğu belirtildi. 130 ülkeye balık ve balık ürünleri ihraç eden Norveç’in Türkiye’ye yaklaşık 40 bin ton balık ürünleri ihraç ettiği belirtildi.

TÜRK ŞEFLER TÜRK USULÜ NORVEÇ DENİZ ÜRÜNLERİ PİŞİRDİ


Norveç Büyükelçiliği, 17 Mayıs 1814 yılında anayasasına kavuşmasının anısına ’Norveç Ulusal Günü’ kapsamında ’Norveç Ürünleri Konseyi’ tarafından Ankara’da davetlilerine Nurol Rezidans’da verilen resepsiyonda Türk şeflerle Türk usulü Norveç deniz ürünleri pişirildi. Norveç’in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ’Türk Usulü Norveç Deniz Ürünleri Yarışması’nı kazanan genç Türk şefler Altuğ Tezer, Gökhan Dilmaç ve Hasan Tatar ile birlikte mutfağa girdi. Türk damak tadına uygun Norveç deniz ürünleri hazırlayan büyükelçi Kanavin ve genç şefler, kağıtta levreği somona uyarlıyarak; somon ve sotelenmiş sebzeleri kremalı balık sosu ile ikram ettiler. Büyükelçi Kanavin, genç Türk şeflerle yemek pişirmenin harika bir deneyim olduğuna dikkat çekerek, "Norveç deniz ürünlerini Türk usulü pişirdik. Sonuç çok lezzetli oldu" diedi.



Türkiye’de Norveç deniz ürünlerine olan ilginin her geçen gün artış gösterdiğini belirten Büyükelçi Kanavin, "2005 yılında başlayan Norveç’ten Türkiye’ye deniz ürünleri ihracatı verilere göre 5 kat arttı. Deniz ürünleri tüketicilere birçok sağlık faydası sunuyor. Norveç deniz ürünleri de tazeliği ve özellikle iyi kalitede olduğu biliniyor. Türkiye, özellikle sağlık turizminde de giderek artan oranda önemli bir yere sahip olan ülkeler arasında. Sağlıklı ve lezzetli deniz ürünleri de bu ilgiyi tamamlıyor. En çok tercih edilen Norveç deniz ürünleri somon ve ringa balığı. Türkler özellikle balık ekmekle Norveç uskumru balığını tercih ediyor" dedi.

BALIK TÜKETİMİ TÜRKİYE’DE YILDA 8 KİLO, NORVEÇ’TE 22 KİLO

Büyükelçi Kanavin, iki ülke arasında ticaret hacminin her geçen gün arttığının altını çizerken, "2014 yılında Norveç’in deniz ürünleri ihracatı yüzde 32 oranında arttı. Norveç, geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 6 bin 846 kilogram somon balığı ihraç etti. Bu ihraç, 2015 yılının ilk yarısında yüzde 130’luk bir artışa tekabül ediyor. İki ülke arasındaki ticaretin gelecekte daha da gelişeceğine inanıyorum. Türk halkının ortalama balık tüketimi yılda 8 kilogram. Bu oran Norveç’te 22 kilo seviyelerinde. Bu açıdan Türkiye önemli fırsatlar barındırıyor" diye konuştu.

Kanavin, 130 ülkeye balık ve balık ürünleri ihraç eden Norveç’in Türkiye’ye yaklaşık 40 bin ton balık ürünleri ihraç ettiğini, Türkiye’nin Norveç’ten balık ithal eden ülkeler arasında ilk 30 sırada yer aldığı belirtildi.

Hüseyin ÖZBALI/ANKARA, (DHA)

Haberin Devamı