Uzmanlar MB'nin kararını yorumluyor
Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, Merkez Bankasının, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5'e çıkarmakla, koridoru daralttığını söyledi.
Prof. Dr. Ercan Uygur, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarını değerlendirirken, gecelik borçlanma faiz oranının yüzde 1,50’den yüzde 5’e yükseltilmesinin, daha önce faizden yararlanmak isteyen sermaye girişini caydırmak isteyen Merkez Bankasının, bugünkü kararla, bundan önemli ölçüde vazgeçmiş göründüğünü söyledi.
Merkez Bankasının bu kararla, yurt dışından faiz için gelen kısa vadeli fonlara, daha olumlu baktığını gösterdiğini kaydeden Uygur, "Artık eskisi kadar gelmeyin mesajı vermiyor" dedi.
Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6,25’ten yüzde 5,75’e düşürülmesini yorumlayan Uygur, Merkez Bankasının dünyadaki büyüyememe sorunundan Türkiye ekonomisinin etkileneceğini düşünerek, bir tepki verdiğini söyledi.
Prof. Dr. Uygur, politika faizinin yüzde 5,75’e indirilmesinin bir miktar parasal gevşeme adımına işaret olduğunu belirten Uygur, şöyle konuştu:
"Daha önce sıkılaştırmalar varken, özellikle bu zorunlu karşılıklarla şimdi tersine bir şey atılmış oluyor. Ben bunun özellikle hem Avrupa’daki, hem Amerika’daki birtakım çalkantıların, büyüyememe sancılarının dikkate alınması ile yapıldığını sanıyorum.
Hem düzeyin çıkmasını istemiyor hem de dalgalanmayı biraz azaltmak için gerektiğinde yüksek talep olduğunda satabilirim demek istiyor. Bir yandan cari açığın çok yükselmesini engellemeye çalışırken kur yoluyla, bir yandan da kurun çok zıplamasını istemiyor buna yönelik önlemler.
Bunu sağlayabilir mi? Bence bir ölçüde sağlayacaktır. Kullanabileceği zorunlu karşılıklar kaldı. Onu da istemiyor, çünkü kredilerin bu zorunlu karşılıklar yoluyla kontrol altında kalmasını istiyor. Bence alınabilecek önlemleri almış gibi görünüyor, uygun önlemler görünüyor."
-PROF. DR ALTUĞ: BANKALARIN FONLANMASI
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Osman Altuğ da kararların, Merkez Bankasının bankaları fonlaması anlamına geldiğini belirterek, Merkez Bankasının bankalara ucuz faizle borç verirken, faiz oranlarını düşürdüğünü söyledi.
Böylece bankaların Merkez Bankası kaynaklarını daha ucuza kullanmış olacağını kaydeden Altuğ, "Dolayısıyla bir şekilde bankalara destek vermiş oluyor. Bankalar, Merkez Bankasından ucuz faizle aldıkları parayı, daha yüksek faiz oranlarıyla tüketiciye, sanayiciye yönlendirmiş oluyor. Merkez Bankasının özel bankalara destek vermesi anlamındadır politika faizleri ve repo oranlarıyla ilgili durum bu" diye konuştu.
Merkez Bankasının adeta döviz fiyatlarında trafik memuru rolünü üstlenmiş durumda olduğunu öne süren Altuğ, şöyle dedi:
"Bu sadece bugünkü bir olay değil. Türkiye düşük kur, yüksek faiz modeli uygulamaktadır. Merkez Bankasının da görevi bunu en iyi uygulayacak modeli yaratmaktır. Kurların düşük kalmasını sağlayabilmeniz için yüksek meblağlarda döviz rezervlerine ihtiyaç vardır. Döviz rezervlerini serbestçe kullanmanız söz konusu değil. Merkez Bankası da bu döviz ihaleleri yaparak döviz rezervlerini mümkün olduğu kadar istediği boyutlarda tutma arzusundadır. Sıcak para girişini de etkileyen bir unsurdur."
MURAT SALAR: "MBI SIKILAŞTIRMADAN ÇIKIYOR, GENİŞLETİCİ SÜRECE BAŞLIYOR"
Osmanlı Portföy Genel Müdürü Murat Salar, Merkez Bankasının kararının, sıkılaştırmadan çıktığı, genişletici sürece başladığı yönünde değerlendirilebileceğini söyledi.
Salar, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun faiz kararlarını değerlendirdi.
Merkez Bankasının aldığı bu kararlarla yeni bir sürecin başladığına işaret eden Salar, kararın beklentilerin dışında gerçekleştiğinin altını çizdi.
Bankanın küresel kriz ortamında son 1 yıldır uyguladığı politikaları anımsatan Salar, "Bugün itibariyle değişik bir dönemin başladığı anlaşılıyor. Merkez Bankası sıkılaştırmadan çıkıyor, genişletici sürece başlıyor" dedi.
Salar, Merkez Bankasının kararının pratikte etkisinin az olsa da sembolik olarak önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki süreçte genişletici politikaları destekleyici birtakım başka politikalar da gelebilir. Bu karar beklenen bir karar değildi. Şu an için piyasada pozitif algılanmadı. Sadece belirsizliğin dozajını artırdı. Bunun devamında Merkez Bankasının munzamlarla ilgili düşürmeye yönelik aksiyon alması da beklenebilir. Yeni sürecin sonuçlarının görülmesi zaman alabilir. Merkez Bankasının kararı, elindeki veri seti kötümser tablo çizdiği için önceden proaktif müdahale olarak değerlendirilebilir. Bu bir politika değişimi ve son bir yılda yapılanların aksi bir şey. ’Sıkılaştırma yapıyorum’ derken genişletici politikaya geçmek; demek ki ellerindeki veriler ciddi bir yavaşlamayı gösteriyor, buradan yola çıkmak lazım."
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6,25’ten yüzde 5,75’e düşürmüş, gecelik borçlanma faiz oranını da yüzde 1,50’den yüzde 5’e yükseltmişti.
Güliz Demircan Yücel - AA
- Kar yağışında son dakika sürprizi! Meteoroloji uyardı: Onlarca il listede
- Adalet Bakanı Tunç: Yargıyı tehdit etmek kimsenin haddi değildir
- Diyanet duyurdu! 2025 hac kuraları sonuçları açıklandı
- Evi çöpten temizlenen ev sahibinin söyledikleri pes dedirtti
- Gıda sahteciliği had safhada! Bakanlık yeni listeyi açıkladı: Kebap, kekik, sumak, pul biber, zeytinyağı...