Ekrem Sarısu Askerliğinizi borçlanıp 1297 gün prim ödemelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Askerliğinizi borçlanıp 1297 gün prim ödemelisiniz

Haberin Devamı

Soru: Mart 1983’te askere gittim. 20 ay askerlik yaptım. 2 Şubat 1987’den beri SSK’lıyım. 3403 gün primim var. Askerliğimi de borçlanırsam ne zaman emekli olurum? Adnan KURTER Cevap: Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Ancak, askerlik tarihinizden 1963 doğumlu olduğunuz anlaşılıyor. Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 600 gün geri gider ve 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 1297 gün daha prim ödeyerek, borçlanmayla 4003 güne yükselecek olan priminizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
[[HAFTAYA]]

Türk Ticaret Kanunu'nun getirdiği hapis cezası limited şirket ortaklarını da kapsıyor

Soru: Dünkü yazınızda, şirketlerden para çeken ortak, yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyelerine 300 günden az olmamak üzere adli para cezası kesileceği, bu cezanın 30 gün içinde ödenmemesi halinde cezanın aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşeceğini belirtmişsiniz. Ancak, kanunu hazırlayan yetkililerin bu cezanın limitet şirketlere uygulanamayacağı yönünde açıklamaları mevcut. Bu durumda çelişkiye düştük. Şirkete borçlanan limitet şirket ortağında adli para cezası dolayısıyla hapis cezası uygulanıp uygulanmayacağı hususunda kapsamlı (yasa maddelerini belirterek) açıklama yapar mısınız? DAYIOĞLU Cevap: Belirttiğiniz hususta çok sayıda soru aldık. Siz ne bize ne de kanunu hazırlayanlara inanın. Açın kanuna bakın. Kanun ne yazıyorsa ona inanın. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, Meclis’in 13 Ocak 2011 tarihli oturumunda kabul edilerek yasalaştı. Büyük bir bölümü de 1 Temmuz 2012’den itibaren yürürlüğe girmek üzere 14 Şubat 2011’de tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak mevzuattaki yerini aldı. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 644’üncü maddesi hükmüne göre; anonim şirketle ilgili olan 358’inci maddedeki ortağın şirkete borçlanma yasağı, limitet şirket ortaklarına da uygulanacaktır. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 562/5-c maddesinde de; 358’inci madde hükmüne aykırı olarak şirkete karşı borçlanan ortakların 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılacakları hüküm altına alınmıştır. Adli para cezasının 30 gün içinde ödenmemesi halinde, aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşeceği de 5275 sayılı ‘Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkında Kanun’ 106/3’üncü maddesi emridir. Yukarıdaki yasa maddelerini incelediğinizde de göreceğiniz gibi, Türk Ticaret Kanunu; limitet şirket ortaklarına da borçlanma yasağı getirdi. Şirkete borçlanan limitet şirket ortağını, hapis cezası doğuracak yaptırımlar bekliyor.

Kız çocukları prim ödemeden anne veya babadan sağlık yardımı almaya devam edecek

Soru: 1 Ocak 2012 itibarıyla genel sağlık sigortası (GSS) uygulaması başladı. GSS İşlemleri Yönetmeliği’nin ‘genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler’ başlıklı 7 (b) maddesinde, ‘18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirdiği kurum sağlık kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları’ ifadesi yer almaktadır. Buna göre; şu anda 18 yaşının üzerinde olup, çalışmayan, okumayan ve evli olmayan kız çocukları için GSS primi ödemek zorunlu mudur? Yoksa belli bir istisna veya tarihsel bir kriter var mıdır? İlker AGER Cevap: 1 Temmuz 2008 itibarıyla anne veya babasından sağlık yardımı alma hakkı olan kız çocukları yaşları ne olursa olsun, sigortalı bir işe girene veya evlenene kadar anne ve babalarından sağlık yardımı alabiliyor. Kız çocuklarının bu gün için gelir testi yaptırmasına gerek bulunmuyor. Kız çocukları sigortalı çalışmaya başlayana veya evlenene kadar yaşları ne olursa olsun, anne veya babası üstünden prim ödemeden sağlık yardımı alacak.

756 gün daha prim ödemeniz gerekiyor

Soru: 1962 doğumluyum. 19 yıl 4 ay Bağ-Kur’um var. 1016 gün de SSK’ya prim ödedim. 1979’da SSK’lı oldum. Bağ-Kur çıkışından sonraki prim toplamım 864 gün. Sigortam devam ediyor. Sigortama devam edersem ne zaman emekli olabilirim? Askerliği borçlanabilir miyim? Umut KIRBAŞ Cevap: 756 gün daha prim ödeyerek, Bağ-Kur sonrasındaki sigortalı çalışarak ödediğiniz 864 gün primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK’da 25 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 44 yaş şartlarına tabi olursunuz. Süre ve yaş şartını sağladığınızdan, sigortalı çalışarak ödediğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz. Ancak emekli olacağınız tarihi değiştirmediğinden, borçlanmanıza gerek yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder