Ekrem Sarısu Bağ-Kur'lu sigortalı eşinin üstünden sağlık yardımı alamaz
HABERİ PAYLAŞ

Bağ-Kur'lu sigortalı eşinin üstünden sağlık yardımı alamaz

Haberin Devamı

Soru: Bağ-Kur borcum olduğu için sağlık imkanlarından yararlanamıyorum. Eşim çiftçi konumunda prim yatırıyor. Eşimin sağlık imkanlarından yararlanabilir miyim? Cevap: İkisi de sigortalı olan eşler, kendi sigortalarından sağlık yardımı almak zorunda olduğundan, Bağ-Kur’unuz devam ettiği sürece eşinizin üstünden sağlık yardımı almanız mümkün değil.
[[HAFTAYA]]

1 Ocak 2012 itibarıyla yeşil kart vizeniz olmadığından gelir testi yaptıracaksınız

Soru: Şu an çalışmıyorum. Ama özel güvenlik memuruyum. Geçen yıl Mayıs’ta bulunduğumuz ilçede yeşil kart başvurusu yaptık. Çocuklarımın vizelerini aldık. Ama benim ve eşimin vizeleri yok. İkamet değiştirdiğimiz için de bir daha gidip alamadım. Bu durumda gelir tespiti yapmamız gerekiyor mu? Yoksa vize tarihi olan Mayıs’ı mı beklememiz gerekiyor? Ayrıca vize almadığımız halde yeşil kartlı mı sayılıyoruz? Faruk AKKUŞ Cevap: 1 Ocak 2012 itibarıyla yeşil kartlı olanlar vize tarihleri dolana kadar sağlık yardımı alacak. Vizelerinin dolduğu tarihten itibaren de bir ay içinde gelir testi yaptıracaklar. Gelir testi sonucunda belirlenecek olan, aile içindeki kişi başına düşen yıllık gelir tutarına göre, prim ödemeden veya prim ödeyerek sağlık yardımı alacaklar. Vizenizi yeniletmediğinizden 1 Ocak 2012 itibarıyla vizeniz dolmuş görünüyor. Gelir testine girmek ve çıkacak sonuca göre işlem yapmak zorundasınız. Gelir testi sonucunda aile içinde kişi başına düşen aylık gelirin ortalama tutarı 295.50 liradan az çıkması halinde prim ödemeden, 295.50 lira ile 886.50 lira arasında çıkması halinde aylık 35.46 lira, 886.50 lira ile 1773 lira arasında çıkarsa aylık 106.38 lira, 1773 liradan fazla çıkarsa aylık 212.76 lira prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz.

Babanız 34 ay sonra isteğe bağlıdan çıkmalı

Soru: Babam 25 Şubat 1953 doğumlu. 1976’da SSK’lı oldu. 1567 gün primi var. 7 aydır isteğe bağlı ödeme yapıyor. Ayrıca askerlik borçlanması var. Ne zaman emekli olabilir? Derya KABAN Cevap: Babanız 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabi. Babanız muhtemelen 600 gün askerlik yapmıştır. Askerlik borçlanması primini 2377 güne yükseltiyor. 1223 gün daha prim ödeyerek, primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Ancak, bu şartlarla emekli olabilmesi için 34 ay (1020 gün) daha isteğe bağlı prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, kalan eksiği olan 203 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemesi gerekiyor.

Bekar kız çocukları çalışmadıkları sürece anne veya babadan sağlık yardımı alabilir

Soru: SSK emeklisiyim. SSK’lı olarak çalışıyorum. Kızım 1977 doğumlu. Sigortalı olarak bir ara çalıştı. Şu an çalışmıyor. Kızım SSK’nın sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabilir? Kenan ERTUĞRUL Cevap: Kızınızın 1 Ekim 2008 itibarıyla sizin üstünüzden sağlık yardımı alma hakkı olduğundan, sigortalı çalışmaması ve bekar olması şartıyla yaşı ne olursa olsun üstünüzden sağlık yardımı alma imkanı bulunuyor. Kızınızın gelir testi yaptırmasına gerek yok. Sizin üstünüzden sağlık yardımı alabilir. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurarak aktivasyon yaptırmanızdan ibarettir.

Yetim aylığı alanlar gelir testi yaptırmayacak

Soru: Annem ve babam vefat etti. Annemin maaşını alıyor ve onun üstünden sağlık yardımı alıyorum. 1 Ocak 2012’de çıkan yeni yasaya göre; gelir tespitini ben de yaptıracak mıyım? Yoksa eskisi gibi sağlık hizmetini vefat eden annemin üstünden mi alacağım? Dilek SAVAŞKAN/İSTANBUL Cevap: Yasa yeni çıkmadı. 8 Mayıs 2008’de yürürlüğe girdi. Ancak toplumun bazı kesimleri için yasanın genel sağlık sigortasına ilişkin hükümleri 1 Ocak 2012’den itibaren zorunlu hale geldi. Annenizden dolayı yetim aylığı aldığınızdan, 5510 sayılı Yasa’nın 60/f maddesince aynı zamanda genel sağlık sigortalısısınız. Gelir testi yaptırmanıza da gerek bulunmuyor. 1 Ocak 2012’den önce nasıl prim ödemeden sağlık yardımı alıyorsanız, aynı şekilde sağlık yardımı almaya devam edeceksiniz.

Kademenizi değiştirmediğinden askerlik borçlanması yaşı düşürmüyor


Soru:
1965 doğumluyum. 1 Nisan 1997’de SSK’lı oldum. 120 gün prim ödedim. 2000 yılında Bağ-Kur’a geçerek, 11 yıl 10 ay prim ödedim. SSK’dan emekli olmak için, 2012 başında kendi işyerimde hisse devri yaparak tekrar SSK’lı oldum. Askerliğimi borçlanırsam faydası olur mu? Askerlik borçlanmazsam ne zaman, borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? Nazım KÖRÜKCÜ Cevap: 2012’de tekrar sigortalı çalışmaya başladığınız tarihten itibaren en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’da 5825 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 günden sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 1 Nisan 2022’de emekli olabilirsiniz. Doğumunuzu gün, ay, yıl olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirdiğinizden, ne kadar askerlik borçlanması yapacağınızı hesaplayamıyoruz. Ancak, askerliğinizi borçlanırsanız (1 Nisan 2022 ile 56 yaşınızı doldurduğunuz tarih arasındaki süreyi borçlanmanız yeterli), 2021’de 56 yaşınızı dolduracağız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder