Tamer Heper Cezası yok
HABERİ PAYLAŞ

Cezası yok

Haberin Devamı

Bir şirketten İngilizce seti aldık. Bir hafta içinde iade şartı vardı, iade almadılar şimdi icra takibi yapıyorlar. Bunda hapis var mı? Ne yapalım? İ.K.

Bir hafta içinde iade şartı ile yapılan satışlarda herhangi bir gerekçe gösterilmeden ürünün iadesi mümkündür. Şayet üründe ayıp var ise bunların hükümleri ayrıdır. Muhtelif düzenlemeler bulunmakla birlikte ürünün iadesi ile bedelinin geri istenilmesi mümkündür. Siz ayıptan bahsetmediğiniz için bu konuya girmiyorum. Ancak üründe bir ayıp iddiası olmadan süresi içinde geri verilmesi halinde satıcı bunu geri almakla mükelleftir.

[[HAFTAYA]]

Fakat; diğer okuyucularımı da aydınlatmak için bir hususa dikkat çekmek isterim. Satış yapılan ürünün teslim alınmasında teslim belgesinde tarihe dikkat etmek lazım. Teslim belgesindeki tarih (satış için fiş kesilmiş ise satış fişindeki tarih) gerçek alım satımın yapıldığı tarihi taşımalıdır. İade riskini bertaraf etmek isteyen satıcılar, tüketiciye bir teslim belgesi imzalatmakta, buna geçmiş bir hafta veya 10 günün tarihini atmakta, iade talep ettiğinizde de sürenin geçtiğini ileri sürmektedirler. Okuyucum için böyle bir risk yok ise ve bir hafta içinde iade talebinde bulundu ise endişe edecek bir durum yok. Varsın icra takibi yapılsın, takibe süresi içinde (ilamsız takiplerde yedi gün) itiraz edilirse takip durur. Okuyucumun önünde çok kısa bir süre olduğu için mektubuna yanıtı öne aldım. Geleyim hapis tehdidine: Yapılan icra takiplerinde borcun ödeneceğine dair taksit taahhüdünde bulunup da bunu yerine getirmeyenler için hapis tehdidi vardır, bunun dışında icra takiplerinde hapis tehdidi yoktur. Ya yedi gün içinde itiraz olunup takip durdurulur veya yedi gün içinde itiraz olunmaz, takip kesinleşir. Bu halde de ödeme zorunluluğu doğar. Tabii hukukun imkanları dahilinde olabilecek sair hususları burada anlatmak mümkün değil, onlar mesleki detaylardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder