Tamer Heper Ciddiyetsizlikten öte komik!
HABERİ PAYLAŞ

Ciddiyetsizlikten öte komik!

Babam yüzünden sıkıntılı günler geçiriyoruz. Bankalardan kredi almış, benim telefonumu verip, benim ödeyeceğimi söylemiş, şimdi bankalar beni arayıp duruyor. Taksitle beyaz eşya almış daha evine getirmeden ikinci elden satmış bu taksitleri de ödememiş. Alacaklılar, adresini söylemezsen “Gerekirse polis gelir sorguya çeker adresini senden alır” diyorlar. Böyle şey olur mu? Gidip nüfustan babamın ismiyle kendi evlatlık bağımı ayırtsam kurtulur muyum? V.Ç.

Okuyucumun mektubu kara mizah gibi. Sıkıntısı büyük, kabul ediyorum ama hiçbiri hukuki ve uygulanabilir değil, sadece eski Yeşilçam filmleri gibi, hayal ürünü. Şöyle ki: Hiçbir banka, ‘çocuğum ödeyecek’ diyene kredi vermez. Bırakın çocuğum ödeyecek demeyi, şimdilerde (inanılmaz bir tuhaflıkla kanuna girdiği şekli ile) evlat kefil olsa bile eşinin izni aranıyor, aksi halde kefalet geçersiz oluyor. Bu şartlarda bile kefilin sorumluluğu ancak doğmakta iken ‘çocuğum ödeyecek’ diye kredi veren banka her şeye müstehak demektir, böyle bir şey yok.

Haberin Devamı

Sonra taksitle mal alıyor ikinci elden satıyor, bayağı girişimci bir baba. Bu halde dahi evladı olarak sizin sorumluluğunuz yok. Borç babanızın borcu, sizin ödemeniz gerekmez, siz sorumlu olmazsınız, sizin malvarlığınıza haciz gelmez, gelirse de bunun hukuki yolları vardır. Siz istihkak talebinde bulunarak hacizden kurtulursunuz. Ben zaman zaman bir başkasının borcu için size icra gelmez diyorum. Kural bu olmakla birlikte zaman zaman icra memurunun borçlunun dışındaki birinin kapısını çaldığı oluyor ancak bundan kurtulmanın da yolu var, bunu zamanı gelince açıklarım. Hele hele “Babanızın adresi için polisin gelip sorguya çekerek zorla adres alacağı” tehdidine çok güldüm. Artık polis adres için de mi sorgulama yapıyor?

[[HAFTAYA]]

Peki söylemezseniz savcılığa da götürüyor mu acaba? Yok böyle bir şey, eskiden adres tahkiki için zabıta araştırması talep olunurdu ve evet polis gelip kapıdan sorardı, “Bu kişinin adresini biliyor musunuz?” diye. “Hayır bilmiyorum” derdiniz giderdi hepsi bu. Öyle sorgulama, baskı tehdit falan yoktu. Bugün ise MERNİS diye nüfus idarelerinde bir sistem var herkesin adresi burada belli. Netice: Size söylenenler komiklikten öteye geçmiyor, sonra öyle nüfusa gidip baba ile evladın aile bağını kopartmak diye bir işlem de yok, baba babadır, evlat de evlat. Ama hayırlıdır ama hayırsızdır. Hukuki sorunlar çözülür ama aile bağı çözülmez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder