Tamer Heper Dairenizde ayıp varsa
HABERİ PAYLAŞ

Dairenizde ayıp varsa

Haberin Devamı

Müteahhitle anlaşarak arsamızı verdik, bize üç daire verecekti. Tapuları verdi daireleri teslim etti ama dairelerde bir takım eksiklikler var. “Bunları tamamla” diyoruz, o ise “Beğenmezseniz dairelinizi vermem” diyor. Ne yapalım? H.O.

Şimdi size yanıt vermem için dairelerinizi teslim alıp almadığınızı tam olarak anlamam gerekir. Siz teslim aldıysanız, müteahhit sizi teslim etmemekle nasıl tehdit ediyor. Bu husus çözülmesi gereken bir nokta. Dairede birtakım eksiklikler var ise bunları açık ayıp olarak düşünmem gerekecek. Zira ilk bakışta anlaşılan ayıp için açık ayıp diyoruz.

[[HAFTAYA]]

Açık ayıplar için bir ay içinde müteahhide bu durumu bir ihtarname ile bildirmek lazım. Bu süre içinde itirazlar bildirilmezse açık ayıp kabul edildi anlamı taşır. Bunun yanında bir de gizli ayıp var. Gizli ayıp ise ancak kullanma ile ortaya çıkan ayıptır ki bunun için ayıp ortaya çıktıktan sonra müteahhide başvurulabilir. Şayet ayıp açık ayıp ise ve ihtarname süresinde müteahhide bildirilmişse beş yıl içinde müteahhit aleyhine dava açılabilir. Böyle bir davada eksikliklerin giderilmesi için gereken masraf istenebilecektir. Kat karşılığı olmayıp bir satış işlemi olsaydı sözleşmeden dönme talebi veya bedelden indirim talep etme imkanı da olacaktı. Teslim alınmış dairede eksiklikler şayet ikameti zora sokuyor ise bu halde eksikliğin giderilmesi sizin tarafınızdan yapılabilir ama bunun için önce eksikliğin mahkeme marifeti ile tespitini yaptırmanızda yarar var. Bu teslim almış olma ihtimaline göre durumunuz. Şayet teslim almadı iseniz bu halde teslimi gereken tarihten bu yana mahrum kaldığınız kira bedelini veya şayet sözleşmenizde var ise gecikmeden kaynaklanan cezai şartı talep edeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder