Tamer Heper Değişim mümkün mü?
HABERİ PAYLAŞ

Değişim mümkün mü?

Binaya ısı pay ölçer taktırdık, taktırmaz olaydık. Emsalimiz daireler ısınma için ayda 250-300 TL öderken biz 650-800TL arasında öder olduk. 150 TL de aidat var. Biz bu dertten nasıl kurtuluruz? ? S.D.

Topluma bir sistem dayatılıyor ancak önü sonu nedir, hiç araştırmadan yaptırılıyor. Vatandaş da, “Bunun altında ne var acaba?” demeden, olayı benimsiyor. Biraz sorgucu, biraz araştırmacı olmak gerekmez mi?

[[HAFTAYA]]

Üstelik mevzuatı yerleştiren irade de, hukuki durum elverişli mi, değil mi demeden, yapıyor bunu. Bunlardan ilk aklıma gelen, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19’uncu maddesinde yapılan değişiklik. Bu madde, binaların ortak alanlarında tüm kat maliklerinin ortak kabulü olmadan değişiklik yapılamayacağına ilişkin iken, sonra yapılan bir değişiklik ile beşte dördünün kararı ile yapılabileceği hükmünü getirdi. Bu değişiklik ile mülkiyet hakkı yok edilebilir hale geldi. Yani hukukun temel prensibi bertaraf edildi. Sizin olayınız da öyle. “Yeni yapılacak binalar buna göre projelendirilir, ısı pay ölçer konulur” denilmesi gerekirken, kat aralarında izolasyonu olmayan eski binalarda da ısı pay ölçer konulması gündeme getirildi ve sizin başınızdaki problem hepimizin başına geldi. Evet eski yapılarda ısı pay ölçer, masrafı iki katına çıkarabiliyor. Bir de biliyorsunuz, binaların yönetim planı var. Bu yönetim planında yakıt giderinin nasıl paylaştırılacağı yazılı. Yönetim planı uygulanması şart olan bir belge. Ancak ısı pay ölçer takılınca yönetim planı uygulanmaz hale geliyor yani yasalara aykırı bir durum ortaya çıkıyor. Bir kat maliki çıkıp, “Ben ısı pay ölçere göre para ödemem, yönetim planına göre öderim” derse söylenecek söz yok. Alın size ihtilaf kaynağı.

Haberin Devamı

Bu konuyu düzenleyen 42’nci maddenin sonuna bir cümle de eklendi. Yakıt sistemi dönüştürülmesinde, yönetim planının ilgili hükümleri de değişmiş sayılacak. Peki ‘değişmiş sayılacak’ lafı yeter mi? Yetmez. Değişmiş sayıldığında neler geldi, neleri uygulayacağız, belli mi? Değil. Alın ikinci bir ihtilaf kaynağı. Yasalar toplum içindeki ihtilafları halleder ama saydıklarım daha çok ihtilaf çıkarır.

Haberin Devamı

Peki eskiye dönülebilir mi? Bugüne kadar uygulaması olmadı, bundan sonra olabilir. Bana göre (bu benim fikrim, hukuk camiasına yerleşmiş değil) Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42’nci maddesi mademki sayı ve arsa payı oranı ile dönüşüme izin vermiş, o halde sayı ve arsa payı çoğunluğu ile bu yapılır. Zira eski yapılar, yani kat aralarında izolasyon olmayan yapılar için ısı pay ölçerlerde kamu yararı yoktur, zararı vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder