Tamer Heper El yazısı vasiyetname problem oldu
HABERİ PAYLAŞ

El yazısı vasiyetname problem oldu

Bir vasiyetname düzenledim. Ekine bir doktor raporu koydum notere götürdüm, saklaması için tevdi ettim ama bunları yaptığıma bin pişman oldum. Bir tanesi, vasiyetnamenin yazıldığı tarih değil, notere başvurduğum tarih itibarıyla benden doktor raporu istedi. Raporun, vasiyetname yazıldığı tarihte olmasını kabul etmedi, vasiyetnamemi almadı. Bir diğerine gittim, yanıtı bundan daha kötüydü “Ben el yazısı ile vasiyetname almıyorum, problem yaşıyorum, niye bana yaptırmıyorsunuz da kendiniz yazıyorsunuz” dedi. O gün itibarıyla rapor getirdim bu defa “Ne kadar saklayalım?” dedi ve benden 1000 liranın üzerinde para istedi. Bunlar doğru şeyler mi, bir vasiyetname yapmak bu kadar zor mu? ? Ç.

Bunu bana soran hem bir okuyucum hem de bildiğim bir kimse. Bunu şunun için söylüyorum, anlattıklarına başka türlü inanmam imkansız. Akıl alır şeyler değil. Vasiyetnameler iki türlü yapılır. Ya notere yazdırılır, bunun adı resmi vasiyetnamedir veya vatandaş kendi eli ile yazar, kapalı zarfta notere tevdi eder, bunun adı da el yazısı ile vasiyetnamedir. Sözlü vasiyetname türü de var ama geçerlilik şartları çok ama çok zor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bizim Medeni Kanunumuzun 538’e 2’nci maddesi şöyledir: “El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir.” Bu çerçevede bir madde de Noterlik Kanunu’nda var. Noterlik Kanunu’nun 69’uncu maddesinin ilgili fıkraları şöyle: “Noterler açık veya kapalı olarak verilen vasiyetnameleri saklarlar ve buna dair bir tutanak düzenlerler. Gerek bu suretle saklanan vasiyetnameleri gerek noter tarafından düzenlenen sair ölüme bağlı tasarrufları yapanların ölümü halinde bilgi verilmesi için durumu, bunların kayıtlı olduğu nüfus dairesine yazı ile bildirirler.”

“Birinci fıkra uyarınca nüfus dairelerine yazılacak yazı için ücret tarifesinde gösterilen yazı ücreti ve posta gideri ilgilisinden alınır.” Görüyorsunuz el yazısı ile vasiyetnameyi alıp saklamak noterin görevidir. Yani “Ben almam” diyemez. Bunu diyen noter kanuna aykırı davranarak görevini kötüye kullanmıştır. Notere tevdi tarihi itibarıyla doktor raporu isteyen ise benzer bir durumdadır. Zira vasiyetnameyi sunan kişiden doktor raporu istenecek ise ihtarname keşide edenden de, defter tasdiki yaptırandan da doktor raporu istemek gibi absürt bir sonuç çıkar. Doktor raporunun önemi, vasiyetname tarihi itibarıyla alınacak rapordur, notere tevdi sırasında değil. Bir insanda çok açık olarak akli denge bozukluğu gözlenmiyor ise ondan doktor raporu istemek mümkün değildir. Noter, her karşısına geleni akıl hastası kabul edemez, hukuka da ahlaka da aykırıdır. Hele hele 1000 liranın üzerinde bir masraf kabul edilebilir değildir. Bir tek kapalı bir zarfın notere tevdiinin bu kadar problem olacağını asla kabul edemem ama öyle anlaşılıyor ki bazı noterler uğraşmamak için işi yokuşa sürüyor ve suç işliyor. Zira vasiyetnameyi saklama görevi yukarıda verdiğim kanunlarla notere verilmiştir ve noter vasiyetnameyi saklamayı reddedemez ve hele hele “Niye bana
yazdırmıyorsun?” diyemez, bunun altında bir şeyler aramak gerekecek.

Ne kadar saklayalım sözü de kanun dışıdır, vasiyetname, vasiyetname sahibinin ölümüne kadar saklanır. Yani noter, bildirilecek bir sürenin sonunda vasiyetnameyi yırtıp atacağını mı sanıyor. Durun bakalım daha neler duyacağız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder