Tamer Heper Emekli maaşıma haciz geldi
HABERİ PAYLAŞ

Emekli maaşıma haciz geldi

Haberin Devamı

Emekli maaşıma belediyece haciz konuldu. Ben icra hakimliğine müracaat edip dava açtım. İcra hakimliği SGK borcu, nafaka borcu ve resmi kurum borcu için haciz konulabilir diye karar verdi. Bu doğru mu ben ne yapabilirim? F.T.

5510 sayılı kanunun 93/1 fıkrasında, “Bu kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri devir ve temlik edilemez, gelir, aylık ve ödenekler, Sosyal Güvelik Kurumu’nun alacakları ile (88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile) nafaka borçları dışında haczedilemez” hükmü bulunuyor.

[[HAFTAYA]]

5838 sayılı kanunun 32’nci maddesi ile 5510 sayılı kanunun 93’üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen bir cümle ile: “Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine yönelik talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir” hükmüne yer verilmiştir. Sigortalılar ile tüzel kişilerin kasıt, kusur, hata veya yanıltıcı beyanından kaynaklanmaması şartıyla, sigortalılarca ödenen prim ve prime ilişkin borcun noksan tahakkuk ettirildiğinin kurumca sonradan tespit edilmesi halinde tespit edilen fark prime ilişkin borç aslına, tebliğ tarihinden itibaren 89’uncu maddenin ikinci fıkrasına göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanır. Yukarıdaki maddelerin özü şu: Önüne gelen emekli maaşını haczedemez. Bunun istisnası SGK borcu ve nafaka. Ayrıca borçlunun izni varsa bunlar dışındaki hacizler de geçerli. Haczi kabil olan borçlar içinde belediyelere olan borçlar sayılmamış. Bu nedenle belediyenin yaptığı haciz tatbik edilmemeli. Okuyucum icra hakimliğine başvurmuş sonuç alamamış. İcra hakimliğinin kararları kesin olmayıp bu konuda iş mahkemesinde dava açılabilir. Son günlerde gazete haberlerinde bankaların da alacakları için emekli maaşlarına haciz tatbik ettikleri ve bu hususun Yargıtay’da onandığı haberleri çıktı. Bu haber kısmen doğru, şöyle: Üstte emeklinin izni halinde emekli maaşına haciz konulabileceğini yazdım. İşte bankalar imzalattıkları kredi sözleşmesi içine emekli maaşının haczine izin veriyorum cümlesini koyarak bu izni almış oluyorlar. Bu halde de emekli maaşı haczedilebilir hale geliyor. Hadise budur, yoksa emekli maaşı yukarıdaki istisnalar dışında haczedilemez. Kurum prim alacağı için, prim borcuna cezaları da ekleyerek alacağını katlamaktadır. Ancak ceza uygulaması için önce prim borçlusuna bildirim yapılması gerekmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder