Tamer Heper Endişeniz yersiz
HABERİ PAYLAŞ

Endişeniz yersiz

Haberin Devamı

Babamdan kalan evi sattık ve elime bir daire alacak kadar para geçti. Bununla bir daire almak istiyorum ama eşim müsrif ve her yere borç yapan biri. Onun borçları nedeni ile evimin elimden gitmesini istemiyorum. Ne yapabilirim, alacağım evin kocamın borcuna gitmesini nasıl önleyebilirim? A.E.

Bir aile içinde aile fertlerinden birinin borcu için diğer aile ferdinin malvarlığına haciz tatbik edilmez. Borç şahsidir. Kim borçlandı ise borcu o öder. Sizin alacağınız daire sizin adınıza tapuda tescil olunacağına göre eşinizin yapacağı borçlar için haczedilmez ve satılamaz. Son günlerde toplumumuzda birtakım hukuki kuralların tam tersi yayılmaya başladı.

[[HAFTAYA]]

Bunlardan biri de evlilik birliği içinde edinilen malların karı-koca ortak olduğu söylentisi. Bu yanlış ve sizin aklınızı muhtemelen bu karıştırdı. Evlilik birliği içinde edinilen mallara karı-koca ortak değil. Bu zaten ortaklık bile değil, adı ‘edinilmiş mallara katılma rejimi’. Vatandaş bunu ortaklık olarak benimsedi ama değil. Sistemi anlatmam uzun sürer. Ben sizinle ilgili bölümü anlatayım. Evlilik birliği içinde edinilmiş olsa bile bazı mallar eşlerin şahsi malıdır. Edinilmiş mallara katılma sistemine dahil değildir. Miras olarak kalan paylar bu guruptandır. Bu guruptaki malların satışından elde edilen para ile alınan mallar da bu gurup içindedir. Yani size miras olarak kalan evi sattığınızda ve para ile yeni daire aldığınızda bu daire edinilmiş mallara katılma sistemine dahi dahil olmayacaktır. Rahat olun, kendi adınıza tescil ettireceğiniz bir daire alın, güle güle oturun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder