Tamer Heper Enerji Kimlik Belgesi 2017'ye kadar alınır
HABERİ PAYLAŞ

Enerji Kimlik Belgesi 2017'ye kadar alınır

Haberin Devamı

Apartmanımızda toplantı yapılacak, bir kısmı “Yasa gereği mantolama yapılması şart” diyor. Binamız kırk senelik bina. Ben ve birkaç kat maliki buna katılmıyoruz. Acaba mantolama şart mı, süresi ne kadar? M. H.

Yaz aylarında bir furyadır gidiyor. Bina yönetimlerinde bir telaş bir telaş, aman mantolama yapalım. Niye diye sorsanız çoğunun yanıtı şu “Komşular yaptırdı.” Yani bu bir moda. Binanın gerçek durumunu bilmeden, inşa halinde duvarlarda izolasyon yapılıp yapılmadığını bilmeden bu işe girişiliyor. Bunu teşvik eden bir gurup var, onlar mantolama işi yapan firmalar. Toplumda adeta terör estirmişler “Bakın mantolama yapmazsanız sonu hüsran, perişan olursunuz, sizi asarlar, keserler vs. “Bunun kaynağını da 5627 sayılı kanun olarak gösteriyorlar.

[[HAFTAYA]]

Bakın bu kanunun 7’nci C maddesi ne diyor: “Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz.” Bütün kanun boyunca meskenleri de içine alan bir mecburiyet bu kadar. Yani pay ölçer dediğimiz sistemin kullanılacak olması. O da proje onaylanmaz dediğine göre yeni inşaatları kastediyor. Mantolamayla ilgili bir tek cümle yok.

Bu konuda yasadan söz edildiği kadar ilgili kanuna ait yönetmelikten de söz ediliyor. Yönetmelik tamamen yeni yapılacak binalarda enerji verimliliğine ne şekilde uyulacağını, projesinin hangi esaslar dahilinde hazırlanacağını gösteriyor. Eski yapılar için ise söylenen tek cümle var. O da şu: “Mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanunu’nun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji kimlik Belgesi Düzenlenir.” Kanunun yayım tarihi 18 Nisan 2007. Görüldüğü gibi mantolamada sistem yeni binalar için kurulu. Eski binalara enerji kimlik belgesinin düzenlenmesi için bile 2017 tarihine kadar süre var. Mantolama için de verilmiş bir süre yok. Gerçekten ihtiyaç duyuluyorsa bile aceleye getirilip gelişigüzel kimselere bu iş yaptırılmamalı, ciddi firmalar bulunmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder