Tamer Heper Eşiniz yasal mirasçı
HABERİ PAYLAŞ

Eşiniz yasal mirasçı

Haberin Devamı

Kayınpederim eşimle evlenmeden önce oturdukları evi büyük oğlunun satın almasını düşünmüş. Küçük bir miktar para almış. Oğlu yurt dışına gidip evlenmiş, sonra ödemeyi tamamlamamış. Para kayınpederim tarafından ödenmiş. Kayınpederim ölmeden evvel evde herkesin payı olacağını söylemişti. Kayınvalidem ise evin büyük oğlana kalması için gayret sarfediyor. Bu durumda hak sahibi kimdir? Eşim benden habersiz bu yeri ağabeyine verebilir mi? B.Ç.

Okuyucumun mektubundaki kavramlar biraz karışık, ben bu kadar tercüme edebildim, umarım doğrudur. Şimdi burada bakılacak husus önce kayınpederin ölüp ölmediği hususu. Cümle içinde “kayınpederim ölmeden önce” diye bir ifade geçtiği için öldüğünü kabul ediyorum. Buna göre bakılacak tek şey, ölüm anında gayrimenkulün tapuda kim adına tescilli olduğudur.

[[HAFTAYA]]

Kayınpeder adına tescilli ise bu halde mirasçılar, kayınvalide, kayınbirader ve eşiniz. Kayınvalidenin, bu yeri büyük oğluna devretmek istemesi ancak kendi miras payını ona devretmesi şeklinde olabilir. Eşinizin hissesi üzerinde tasarrufta bulunamaz. Kayınpederin ölmeden önce bu yerde herkesin hissesinin olduğunu söylemesi veya aksini söylemesi bir şeyi değiştirmez. Böyle ortadan söylenen sözler yasal anlamda bir vasiyetname değildir. Sözlü vasiyetnamenin unsurlarını taşımaz. Eşinizin sizden habersiz hissesini kardeşine devredip edemeyeceğine gelince. Miras hissesi edinilmiş mallara katılma rejimine tabi değildir. Dolayısı ile eşinizin tek başına tasarrufu söz konusu olabilir, bunun için izniniz aranmaz. Aslında edinilmiş mallara katılma rejimine dahil olsa bile belli olaylar oluşmadan herkes kendi malından tasarruf edebilir. Dolayısı ile şimdi sayamayacağım belli şartlar oluşmadan (bunlardan biri aile konutu şerhidir) bu satışa veya devre engel de yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder