Tamer Heper Fazla mesai ücreti talep edilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Fazla mesai ücreti talep edilebilir

Haberin Devamı

İşyerinden bana ihbar süresi verilmeden işten çıkarıldım. Geçmişe dönük mesailerimi alabilir miyim? H.C.

Okuyucumun mektubunu kendisi dışında birinin yazdığını tahmin ediyorum. Çünkü olayın ne olduğu ve ifadeden neyin söylenmek istenildiği tam olaraka anlaşılamıyor. Ben bu kadarını çözebildim, kulaktan kulağa aktarma olunca böyle aksaklıklar olur. Bu çerçevede yanıt versem umarım okuyucumun işine yarar.
[[HAFTAYA]]

Bir işçi işine son verildiğinde, çalıştığı dönemlerdeki fazla mesaisini, kullanmadığı yasal izni var ise izin parasını ve kendisine ihbar öneli tanınmadığı için ihbar tazminatını talep edebilir. Bunu sulhen alamıyor ise yapacağı şey dava açmaktır. Bulunduğu yerdeki iş mahkemesine başvurup tüm haklarının hüküm altına alınmasını talep edebilir. Tahminim okuyucum da parasını sulhen alamayacak ve iş mahkemesinde dava açmak zorunda kalacak.

Vasinin sorumluluğu

Reşit olan birinin vasisi olana ne gibi sorumluluklar yüklenilir. Örneğin borç doğuran bir olay, mesela kaza meydana getirirse bunun borcundan vasi sorumlu mudur? M.A.


Reşit olan birinin vasisi olmak demek onun yapamayacağı hukuki işlemleri yapmak, onun varsa mali işlerini görmek demektir. Bunlar arasında vasinin kusuru ile meydana gelmiş bir zarar var ise elbette bundan vasi sorumludur. Ancak vasinin kusuru olmadan, sorunuzda olduğu gibi bir kaza sonucu tazminat ortaya çıkmışsa bunu vasi ödemez. Ancak vesayet altına alınma hadisesi de burada önemli rol oynar. Kendini idareden aciz birinin bakımı ve korunmasındaki hata sonucu kaza ortaya çıkmışsa ve bunda vasinin ihmali varsa kusuru ile sebebiyet verdiği zarardan elbette sorumlu olur. Hatta daha ileri gideyim. Vesayet altındaki kişinin malvarlığının vasinin ihmali sonucu zarara uğraması halinde dahi vasinin sorumluluğu vardır. Bunun için vasi ilgili mahkemeye her yıl hesap verir, önemli gider kalemleri için yine ilgili mahkemeden izin alır. Şayet vesayet altındaki kişinin elinde mevcut nakit parası varsa bu faiz getirecek şekilde bankaya yatırılır. Bankaya yatırmada vaki gecikme nedeni ile mahrum kalınan faiz vasiden alınır. Dolayısı ila anlaşılacağı gibi vasinin, vesayet altındakini bedensel ve mali olarak koruma görevi vardır. Ancak kusuru ile oluşmamış zararlardan vasi şahsen sorumlu olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder