Tamer Heper Fesihte haklı mısınız?
HABERİ PAYLAŞ

Fesihte haklı mısınız?

Kiracısı olduğum evden gürültü nedeni ile çıkmak durumundayım. Ancak ev sahibinde 1200 TL depozitom var. ‘Çıkarsam bunu iade eder misin?’ dedim, ‘Sen çık ben yeniden kiraya vereyim o zaman iade ederim’ diyor. Ben bir ay önceden haber versem durum yine aynı mı olur? Bunda kiralayanın hakkı var mı? S.A.

Sizin olayınızın birkaç cephesi var. Birinci cephe; siz evden çıkacaksınız tamam da kira döneminin sonunda mı çıkıyorsunuz yoksa kira döneminin ortasında mı? Kira döneminin sonu geldi ise ve dönemin sonunda çıkmayı teklif ediyorsanız bunun için kiralayının kabulü gerekmez. Sözleşmenin bitimine 15 gün kaladan daha önce kiralayana çıkacağınızı bildirirseniz bir problem olmaz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Kira borcunuz yoksa, dairede mutad kullanmayı aşan tahribat yoksa teminatı geri isteyebilirsiniz. Şayet kira döneminin ortasında çıkıyorsanız, bu halde yeniden kiralanması için gerekli süre kadar kira borcunuz olur. Bunun için de kiralayan teminatınızı aynen iade etmeyebilir. Yani kiralayanın beyanı doğrudur. Şimdi bir başka cephe: Kiralayan, kiralananı kullanmaya elverişli biçimde teslim edip kullanmaya elverişli biçimde muhafaza mecburiyetindedir. Şayet sizin rahatsız olduğunuz gürültü, kiralayanın kusuru ile oluyor ise veya önlemeye muktedir olduğu halde önlemiyor ise bu halde fesihte haklı olduğunuz düşünülmeli, boş kalan süre için kira talebi olmamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder