Tamer Heper Garantisi yok
HABERİ PAYLAŞ

Garantisi yok

Haberin Devamı

Biz iki kardeşiz. Ana-babamız öldü. Kardeşlerden biri evli çocuklu, diğeri bekar çocuksuz. Bekar çocuksuz kardeşin ölümü halinde mirası kime kalır? A.U.

Miras konusundaki yasal sistemimiz kök içinde halefiyet diye adlandırılan sistemdir. Mirasçılar derecelendirilmiştir. Birinci derece alt soydur, ikinci derece ana-babadır. Ana-babanın olmadığı hallerde mirasçı kardeştir. Yani ikinci derece mirasçıların yerine geçer, ikinci derece kökte halefiyet kardeşlere geçer. Demek ki ölen birinin mirası önce birinci derece mirasçıların hakkıdır. Ancak bunlar yoksa ikinci derece mirasçılar hak sahibidir.

[[HAFTAYA]]

Sizin olayınızda birinci derece mirasçı yok yani ana-baba ölmüş. O halde kök içinde halefiyet yolu ile ana-babaya intikal edecek miras kardeşlere kalacaktır. Kardeş tek olduğuna göre tüm miras tek kardeşe kalacaktır. Ancak, miras konusunda erkenden hüküm kurmak zordur. Ne için? Şunun için: Bekar kardeş bir gün evlenirse, yukarıda verdiğim yanıt değişecektir. Bir de çocukları olursa iyiden iyiye değişecektir. Deyin ki “Evlenme gibi bir düşüncesi yok” peki o halde bir başka ihtimalden söz edeyim, birini evlat edinirse ne olur? Yine işler değişir. Bir başka ihtimal, bu kardeş vasiyetname yapıp notere tevdi etmişse ve malvarlığını birilerine bırakmışsa ne olacak? Yine işler karışacak ve benim verdiğim yanıt doğru olmayacak. İşte bunun için miras konularında erkenden sonuç çıkarmak insanı hatalı yola sevkeder dedim. Bu ihtimallerin her biri sonucu değiştirir ve bunların her birinin her zaman olma ihtimali de yüksektir. Kardeşin evlenmediğini tespit edebilirsiniz, çocuğunun olmadığını da ama bir vasiyetnamesinin olup olmadığını bilemezsiniz, bu çok gizlidir. Anlattığım bu ihtimalleri gözardı etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder