Tamer Heper Geçen zaman lehinize işlemiş
HABERİ PAYLAŞ

Geçen zaman lehinize işlemiş

Haberin Devamı

Dört senedir çalıştığım işyerinden elimden 70 bin TL’lik senet aldılar, annemi de kefil yaptılar. Oysa ben oradan 25 bin TL alacaklıyım. Aile hayatım tehlikede, ne olur acilen bana yardım edin. E.G.

Size acilen nasıl yardım edebilirim, belki şöyle! İşyerinde dört senedir çalıştığınızı söylemişsiniz. İmzaladığınız senet ise muhtemelen işe girerken alındı. İşe girerken alındı ise düzenlendiğinden bu yana dört yıl geçti. Bonolar, vade tarihinden itibaren üç yıl içinde işleme konulabilir. Bu sizin için bir çözüm olabilir. İkinci husus, böyle gerçek borç olmayıp da sözde teminat olarak alınan bonolarda vade tarihi olmaz, vade tarihi belli değil ise düzenleme tarihinden itibaren bir yıl içinde işleme konulabilir. Dolayısı ile çoğunlukla bu tür bonolara düzenleme tarihi de konulmamış olabilir. Düzenleme tarihi olmayan belgeler bono dahi değildir.

[[HAFTAYA]]

Bunu sonradan gören bonoyu elinde bulunduran (hamil) geçerli olması için düzenleme tarihi ekmekte, bono vasfını kazandırmaktadır ama bu hal de evrakta sahtecilik suçunu oluşturmaktadır. Dolayısı ile senet diye bahsettiğiniz bononun böyle özellikleri var. Bu hususlara dikkat edin, umarım rahatlayacaksınız. Bunlar dışında bir de verilen bononun gerçek bir borca dayanması gerektiği hususu var. Gerçek bir borca dayanmayan bonolar için, menfi tespit davası dediğimiz bir dava türü var ki, bononun vasıflarının tam olması halinde de bu dava açılarak, gerçekte borcun bulunmadığı ispatlanabilir. Bu davayı açmak için bononun icra takibine konu yapılması beklenmez. Hatta, takip yapılmadan önce açılmasında yarar vardır. Geleyim 25 TL’lik alacağınıza. Bu alacağın nereden geldiğini yazmamışsınız, alamadığınız ücretler olabilir, fazla mesai olabilir. Bunlar her durumda sizin alacağınızdır ve bunlar için dava açmakta hiç mahzur yoktur. Önce bir ihtarname gönderin, bu mecburi değil ama belki bu ihtarla bir sonuç alabilirsiniz. Sonrası için bir meslektaşımın yardımını almanızda yarar olabilir diye de düşünüyorum. Sonuç olarak geçen zaman sizin lehinize çalışmış.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder