Tamer Heper Gerekçeli karar
HABERİ PAYLAŞ

Gerekçeli karar

Haberin Devamı

Ergenekon davasında gerekçeli karar 17 bin sayfaymış. 17 bin sayfa mahkeme kararı olur mu? C.K.

Olur diyemem zira tarihte görülmemiş bir şeydir. Mahkeme kararı bu kadar uzun olamaz. Ancak bugün karşımızda böyle bir karar var. Peki bu karar karşısında, karara muhatap olanlarla bu davanın avukatları ne yapacak? Öncelikle temyiz hakkını kullanmak için önlerinde aylarca sürecek uzun bir süre yok. Zaten ceza davalarında temyiz süresi yedi gün. Konunun biraz kenarına taşacağım ama ben bu yedi günlük kısa süreye her zaman isyan etmişimdir. Hukuk davalarında temyiz süresi mahkemesine göre sekiz günle onbeş gün arasında değişir. Bu mahkemelerde bakılan davalarda insanı özgürlüğünden mahrum edecek kararlar verilmezken, temyiz süresi uzunken.

[[HAFTAYA]]

İnsanların hayatını altüst edecek, ailece sefalete sürükleyebilecek ceza davalarında temyiz süresinin yedi gün olması kabul edilemez. Ancak temyiz edecek kimseler önce gerekçesi detaylı olmayan bir süre kesim dilekçesi verip kararı bekler ve detaylı temyiz dilekçesini sonra verir. Ancak bu sonra verme işi öyle aylar sonra demek değildir. Şimdi bu 17 bin sayfalık gerekçeye muhatap olanlar ne yapacak? Bir köşe yazarı basit bir hesap yapmıştı, ‘günde 100 sayfa okunsa 170 gün eder’ diye. Ben buna ilave yapacağım. Günde 100 sayfa okunmaz. Zira; bir mahkeme kararı bir roman gibi okunmaz, karar incelenir.

Okumak başkadır incelemek başkadır. Mahkeme kararı incelenirken aynı sayfa birkaç defa okunur. Söylemek istenilen anlaşılmaya çalışılır, sonra varsa başka paragraflarla olan çelişki karşılaştırılır, bunun için sonraki sayfadan baştaki sayfalara tekrar dönülür, kanuna aykırı görülen cümleler için kanun veya içtihat incelenir, bunlarla karşılaştırma yapılır, mantık hatası aranır vs. vs... Dolayısı ile bir günde yüz sayfa her gün muntazaman okunamaz. Sonra. Bunu okuyacak kişi veya meslektaşımın elbette elinde başka işleri de vardır ve onlara da zaman ayıracaktır. En yalın hesabı ile okunması için 170 gün yani neredeyse altı ay gerekecek bir kararın incelenmesi için geçecek süre hiç tereddütsüz bir yıldır. Bu karar davaya muhatap olan kişi tarafından okunacak, avukatlar tarafından okunacak, Yargıtay'da savcı tarafından okunacak, ilgili dairede tetkik hakimi tarafından okunacak, sonra heyetteki tüm hakimler tarafından okunacak, bunun duruşması yapılacak, savunmalar okunacak.

Gerekçeli karar 17 bin sayfa ise savunmaların kaç sayfa tutacağını da hesaba katmak lazım. Şimdi bunları niye anlattım. Toplumun dikkatini çekmek için. Güncel olan bu dava öyle basitçe, “Demek ki çok detaylı yazılmış, çok iyi” denilecek cinsten değil. Bu dava nihai sonuca bağlanmak için yıllarımızı alacak, hadi bizler sadece izliyoruz, ya burada sanık olup da haklarında mahkumiyet kararı verilenler, onların başının üzerinde devamlı bir demoklesin kılıcı sallanıp duracak, bu da adalet hislerinin bir kere daha rencide edilmesi demek olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder