Özlem Denizmen Geri sayım başladı
HABERİ PAYLAŞ

Geri sayım başladı

Bayrama 11 gün var. Bankalar kredi vermek için yarışta. Mağazalarda ise indirim üstüne indirim. Televizyon, internet, nereye baksan biri bir şey satıyor. Sana ‘Beni al, beni al’ diye sesleniyor. Aman dikkat! Bayram kahvenizin tadı bozulmasın.

[[HAFTAYA]]

Bayram bütçesi yap

Bayramı evinde de geçirsen, tatil köyüne de gitsen bütçe yapman şart. Bayram 3 gün. Maaşı bayramda bitirip, ay sonunda “Ne yapacağım?” diye düşünme. Bayram bütçesinde, evdeyseniz gıda ve giyim, tatile gidecekseniz biletler, otel ve yemek, içmek, bir de bayram harçlıkları var. Harcayacağın ne varsa hepsini kalem kalem yaz.

Haberin Devamı

Erken davran

Bayramın olmazsa olmazı bayramlık kıyafet. Hanım ister, çocuk ister. Kime ne alınacak listele. Başlayın ailece dükkan dükkan gezmeye. Zaman varken piyasayı araştır. Son güne bırakırsan daha ucuzunu bulamazsın. Şimdiden alın.

Ambalaja değil, fiyata bak

Akrabalar, komşular, mahallenin çocukları, davulcular herkes sırayla gelir bayramlaşmaya. Misafire ne ikram edilecek? Mutfak için ihtiyaç listesi yap. Marketlerdeki promosyonları kaçırma. Dolmalık pirinci, unu, şekeri önceden al. Ah bir de o çikolata, şekerler yok mu... Ambalaja aldanma. Fiyata bak.

El öpenlerin çok olsun

Ben rahmetli babaannemin elini iki kere öperdim. Rize şivesi ile ‘Vermemiş miydum hele?’ derdi, güler tekrar verirdi. Miktarı önemli değil. Bayram harçlığı vermenin de almanın da keyfi başka. Çocuklara verilecek olan harçlık için kenara para ayırmaya başla. Onlara paralarını akıllı harcamalarını anlatmayı da ihmal etme.

Borçlu değil huzurlu olsun

Adı üstünde bayram! Eğleneceksin, yiyecek içeceksin, dinleneceksin. Bayram tatilini borçla yapma. 3-5 gün için aylarca taksit ödeme. Günler kaçmıyor. Başla biriktirmeye, bir sonraki bayram git tatile.

Seyahat sigortası

Bir yerlere seyahat edecekseniz, aile fertlerinize ‘seyahat sigortası’ yaptırın. Gittiğiniz yer Türkiye dışında ise başınıza gelebilecek şeyler için korunuyorsunuz.

Ebebiş ebebiş vermeyen çürük diş

Geleneklere göre Ankara Kızılcahamam’da bayram namazından önce veya sonra çocuklar gruplar olurmuş. İçlerinden biri ebe seçilirmiş. Ebe hangi ev ziyaret edilecek, belirlermiş. Kapı kapı gezip, şeker veya harçlık alınırmış. Buna da ‘ebebiş’ denirmiş. ‘Ebebiş ebebiş, vermeyen çürük diş’ diye tekerleme söylenirmiş.

Haberin Devamı

ACİL YARDIM

SORU:

1680 lira maaşım var. 450 lira kira, 320 lira kredi ödüyorum. Bankalara da 6000 lira kredi kartı borcum var. Başka masrafım yok. Kredi kartı borcumdam kredi çekmeden nasıl kurtulurum? Nurgül

CEVAP:

Güzel haber şu: Yemesen içmesen 4 aydan az zamanda kapatırsın borcunu. Bu iyi. Şimdi gelelim reçetene; öncelikle borcunun tamamını ödeyene kadar kredi kartını evde bırak. Ekstrelerini hafiye gibi incele, harcamaların hangilerini kısabileceğine bak. Zaaflarını bul ve dondur. 5-6 ay ‘SADECE İHTİYAÇLARIN’ için para harca (İsteklerine bir müddet gem vur). Bir günde zayıflayamayacağın gibi bir günde borcun kapanmaz. Sabırlı ol. Borçların bittiğinde bana yeniden yaz, seninle
birikim planı yapalım.

SORU:

28 bin lira borcum var. Ve yeni mezun oldum. İntihar etmeyi bile düşündüm. Çok kötü durumdayım. Okan

Haberin Devamı

CEVAP:

Sen genç bir adamsın. İntihar etmek de ne demek! Hepimizin zor zamanları oluyor. Etrafındakilere bir bak. Herkesin uğraştığı bir derdi var. Hayatı, acısıyla tatlısıyla dolu dolu yaşaman gerek. Hiçbir şey canından daha değerli değil. Bunu sakın unutma! Ve her borç ödenir. Çalışıyor musun, gelirin var mı? Yazmamışsın. Eğer bir maaşın varsa borcun olan kurumlarla git ve hemen konuş. Durumunu anlat. Borçlarını kapatmak istediğini söyle ve sana yardımcı olmalarını iste. Eğer işin yoksa da hemen iş bulalım sana. İş beğenmemezlik etmeden, para kazanmaya bak. Bana daha detay yaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder