Özlem Denizmen

11 Temmuz 2024, Perşembe 07:00

Sen hangi tip yatırımcısın?

Enflasyon dönemlerinde paranızı boşta bırakmamak ve değerini korumak önemli. Bunun için yatırım yapmak şart. Gelin bir adım öncesine yani hangi yatırımcı profiline sahip olduğunuza bir bakalım.

Veri Teknolojileri Uzmanı, ülkemizde araştırma denince ilk akla gelen isimlerden, Akan Abdula yeni bir araştırma yaptı. “Dünden bugüne Anadolu’daki tasarruf, birikim ve yatırım alışkanlıkları nasıl değişti?” Neler değişmiş neler… Ben sordum o cevapladı. Hadi başlıyoruz.

YÜZDE 42 BİLİNÇSİZ

2021-2024 yılları arasında borsaya 5.5-6 milyon yeni yatırımcı geldi. Yeni yatırımcılar hızlı ve esnek davranıyor. Sisteme, değişen koşullara hızla uyum sağlıyorlar. Ancak bunların yüzde 42’si yatırımlarını bilinçsiz olarak yapıyor. ‘Benim yatırımlarım kısa vadede zaten yükselir, orta-uzun vadede ben çıkmış olurum’ diye bakıyorlar. Sosyal medyada gördükleri, çevreden duydukları sözde ‘tüyolarla’ hareket ediyorlar. Yeni yatırımcıların yüzde 58’i ise şirketi tanımaya çalışıyor, bilançosuna, yönetimine, getirilerine, o şirketin alanında nasıl fark yarattığına bakıyor. Borsaya yeni giren bu kitlenin yüzde 45’i 0-5.000 TL ile, yüzde 20’si 5.000-20.000 TL aralığında yatırım yapmış. Yatırımcıların yarısı yatırım için ayırdıkları parayla değil, borçlarının bir kısmını ödemeyip bu tutarla yatırım yapıyorlar.

KAZANMAYI BİLİYORLAR

MEKTEPLİLER

Bu kişilerin başka bir işleri yok, sadece yatırımlarını profesyonel olarak yönetiyorlar. Sayıları az ama payları çok. Riskleri dağıtıyorlar, iyi para kazanmayı biliyorlar.

04 Temmuz 2024, Perşembe 07:00

6 ay kontrolü

Yıl başlarken birçoğumuz hedefler koyup kararlar vermişti. Şimdi yılın yarısını geride bıraktık. Hedefleriniz nasıl? Onlara ulaştınız mı? Arada bir yerlerde ortada mı kaldınız? Yoksa vaz mı geçtiniz? Belki de tam istediğiniz gibi gidiyorsunuz. Haydi gelin kontrol var.

NELERİ İYİ YAPTINIZ?

2024 için belirlediğiniz hedefleri düşünün. Hangi başarıları elde ettiniz? Başarı derken, bu sadece büyük hedeflere ulaşmak değil! Unutmayın; her bir küçük ilerleme de başarı demek! Belki yeni bir işe başladınız, bir kursa katıldınız, kişisel gelişiminizde önemli adımlar attınız ya da davranışlarınızı değiştirerek daha iyi olma yolunda ilerlediniz. Küçük ya da büyük olsun, bu başarıları not etmek ve bunlarla gurur duymak önemli. Diğer yandan, bu süre zarfında karşılaştığınız zorlukları ve bu zorlukların üstesinden nasıl geldiğinizi değerlendirmek de gerekir. Belki bazı hedeflerinize ulaşamadınız, ancak bu süreçte öğrendiğiniz dersler ve edindiğiniz tecrübeler oldu. Hangi engellerle karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, gelecekteki hedeflerinize ulaşmanızda size rehberlik edecek.

NELERİ DAHA İYİ YAPABİLİRDİNİZ?

Kendinize dürüst bir şekilde sorun; neleri daha iyi yapabilirdiniz? Hangi alanlarda eksik kaldınız? Belki zaman yönetiminde zorluklar yaşadınız, belki de belirlediğiniz hedeflere ulaşmak için yeterince çaba göstermediniz. Bu noktada, geçmişe takılmak değil bundan sonrası için plan yapmak önemli.

ÖNÜMÜZDEKİ 6 AY NELER YAPACAKSINIZ?

Harvard Business School profesörü Rosabeth Moss Kanter, “Bir şeylerin ortasındayken her şey başarısızlık gibi görünür” der. Yılın ortasındayken ve hedefler hâlâ ‘yapım aşamasındayken’ bu hisse kapılabilirsiniz. Durun; daha 6 ay var, neler yapabileceğimize bakalım! Şu anda hedefinizin neresindesiniz net ölçün. Gerekiyorsa, bunu küçük parçalara bölün. Her ay için bir başarı hedefi koyabilirsiniz. Mesela temmuzda neyi başarmak istiyorsunuz? Aksiyon planı çıkarın.