Tamer Heper Görev iki tarafı buluşturmak
HABERİ PAYLAŞ

Görev iki tarafı buluşturmak

Haberin Devamı

Ben bir emlak danışmanıyım. İşyerimin üst katı kiralıktı, kiralayan uzakta. Ben kiralamaya çalıştım bir talip çıktı. Dairede değişiklikler yapacağını söyledi. Ancak onarım dediği şey haftalarca sürdü, kontrol imkanımız da olmadı. İş o hale geldi ki kiralayan bu yerin amacı dışında kullanılacağı izlenimini edindi ve kira sözleşmesini imzalamadı. Şimdi kiracı yaptığı masrafı istiyor, kiralayan elbette evinin eski halini. Bu halde benim durumum nedir? C.A.

Emlakçının ne yapacağı Borçlar Kanunu madde 404’ten itibaren sayılmıştır. Emlakçı (Kanun emlakçı demez. Emlakçının yaptığı işin hukuki adı tellallıktır) iki tarafı karşılaştırıp sözleşme imzalama ortamını hazırlar ve sözleşme imzalanınca da görevi biter. Taraflar arasında çıkan ihtilafa da karışmaz. Şimdi sizin olayınızda kiralayan ile kiracı adayı arasında bir ihtilaf çıkmış.
Burada ihtilaf iki kişi arasında yani sizin hakimiyet sahanızın dışında. Kiracı adayı önemli hatalar yapmış. Kira sözleşmesi imzalanmadan tadilata girişmiş. Bir dairede yapılabilecek tadilatın da bir sınırı var. Anlattığınız kadarı ile daire gitmiş yerine bir başka şey gelmiş. Bu bir tadilat değil adeta tahribat. Şimdi kiracı adayının yaptığı ile kiralayanın vazgeçmesi evet hukuki bir ihtilaf.
Bu ihtilafta sizin durumunuz şu yönden incelenebilir: Kiralayanın arzusu hilafına anahtarı teslim etmek. Şayet bunu kiralayının bilgisi ve isteği ile yaptıysanız sizin açınızdan bir problem yok, ancak onun isteği ve arzusu hilafına anahtarı teslim edip kiracı olmadan bir kimseyi eve sokup zarara katkıda bulundu iseniz ihtilafa dahil olacaksınız.

Şimdilik bekleyin
Bir kafe de çalışmaktayken bana teslim edilen araç çalındı. Araç sahibi sigortadan parasını almış, sigorta kafeye ve bana dava açtı, davayı kazandı. Parayı kafe ödedi. Sonra bana icradan bir yazı gönderdi. Borcum yok diye itiraz ettim, şimdi ne yapmalıyım? A.K.

İcra takiplerine yapılan itiraz takibin türüne göre değişir. Size yapılan takibin ilamsız takip dediğiniz adi takip olduğunu zannediyorum. Bu takiplere yapılan itiraz takibi durdurur.
Dolayısı ile itiraz edenin yapması gereken şey burada kalır, bekler. Alacaklı olduğunu iddia eden kimse ya altı ay içinde icra mahkemesine veya bir yıl içinde geniş yetkili mahkemeye başvurarak itirazın kaldırılmasını veya iptali ister.
İşte borçlu bu mahkemelerde kendini savunur, yani itiraz üzerine yapması gerekenler sizin tarafınızdan değil önce alacaklı tarafından yapılacak siz sadece bekleyeceksiniz. Yani şimdilik açılacak bir dava için hazırlık yapın ve bekleyin o kadar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder