Tamer Heper Hâlâ evli misiniz?
HABERİ PAYLAŞ

Hâlâ evli misiniz?

20 yıl önce eşimle anlaşmalı olarak boşandık. O günden bu yana bana boşanma ile ilgili bir tebligat gelmedi. Bu arada öğrendim ki ben nüfusta hâlâ eşimle evli görünüyorum ve eşim hâlâ benim sosyal imkanlarımı kullanıyor. Mahkemesini araştırdım, arşivin İstanbul'a gittiğini söylediler. Bu işi nasıl hallederim? G. B.

Eşinizden boşandığınız halde siz hukuken hâlâ evlisiniz. Zira anladığım kadarı ile sizin boşanma kararınız tebliğ alınmadığı için temyiz süresi başlamamış, temyiz süresi başlamayınca da kesinleşmemiş ve siz nüfusta halen eski eşinizle evlisiniz. Bugün eşiniz mirasçı ve sair sosyal haklardan da istifade ediyor. Olayınız yakın tarihlerde olsa kararınızın elinize dosyanız üzerinden verilemeyişine karşı UYAP’tan temini mümkündür diyecektim ama 20 yıl önce UYAP falan yoktu.

[[HAFTAYA]]

20 yıllık dosyalar da kalemlerde durmaz, genel arşive gönderilir. Dahası da var. 20 yıl önceki mahkemeler de yoktur. O günden bu yana muhtelif mahkemeler kapatılmış, dosyaları başka mahkemelere devredilmiş, sizin davaya bakan mahkeme de bugün başka numaralar almıştır. Ancak bir tek noktadan kararınıza ulaşabileceğinizi tahmin ediyorum, o da şudur: Mahkemeler eski tarihle dosyaları kalemde muhafaza etme imkanına sahip olmadığı için genel arşive gönderir fakat karar kartonu dediğimiz ve mahkeme kararlarının bir örneğinin saklandığı klasörleri muhafaza ederler. Sizin davanıza bakan mahkemenin izini sürüp, bugün dosyalarının hangi mahkemeye devredildiğini bulabilirseniz kararınızı karar kartonundan talep edip kararın kesinleştirilmesi işlemini yapmanız mümkün olabilecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder