Tamer Heper Hesap çok karışık
HABERİ PAYLAŞ

Hesap çok karışık

Haberin Devamı

28 Mayıs 2013 tarihli yazınızı okudum, eşler ortak değil diyorsunuz. Ben de boşanmak üzereyim ve 2009’da aldığım bir dairem var. Boşanma durumunda eşim evimi elimden alabilir mi? Bunun alımında hiç katkısı olmamıştı. Ancak biri elinden almasa bile orada oturur diyor, öyle midir? K.T.

Bahsettiğiniz yazımda olay hakkında geniş bilgi vermiştim. Olayın önemine binaen ve bu yeni düzenlemenin anlaşılması bir hayli zor olduğundan zaman zaman yeni açıklamalar yapıyorum. Size de yanıt verirken bu karmaşık olayın bir başka noktasını açıklamış olabilirim. Toplumumuz henüz ‘edinilmiş mallara katılma rejimi’ni benimseyemedi, içeriğine vakıf olamadı.

[[HAFTAYA]]

Bu toplumun kabahati değil, yasanın kabahati. Çünkü toplumumuzun alıştığı ve benimsediği bir sistemi getirmedi, Almanya-İsviçre karışımı bir sistem getirdi ki toplumumuzun aile yapısı bu ülkelerin aile yapısı ve gelenekleri ile bağdaşmadığı için bizler benimseyemedik. Ayrıca mallar konusunda öyle hükümler konuldu ki mahkemeler yıllardır uğraşıyor hesapların içinden çıkamıyor. Çünkü hesap tarzı içinden çıkılabilir gibi değil. Şimdi sizinki de belki öyle olacak, zira: Evlilik birliği içinde ve 1 Ocak 2002’den önce alınmış olan gayrimenkullerde bir problem yok, ‘onlar edinilmiş mallara katılma rejimi’nin dışında. Ancak sizinki 2009’da alınmış ve edinilmiş mallara katılma rejimine tabi. Dolayısı ile boşanmanız durumunda karşı tarafa ödenecek tazminatın hesaplamasına bu daire de dahil edilecek. Yani sizin üzerinizde görülen fazla değerin yarısını eşinize para olarak ödemek zorunda kalabileceksiniz. Ayrıca, boşanma ve ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan eşlerin barınmalarına, geçinmelerine, malların yönetimine ilişkin geçici önlemleri alır. Bunların arasında eşin barınması kapsamında evde oturmaya devam etmesi olabilir, bu hakimin takdiridir, sınırlama yoktur. Ayrıca birlikte yaşamaya ara verilmesi hallerinde, birlikte yaşamaya ara verme haklı bir sebebe dayanıyor ise yine hakim karşı tarafın talebi ile barınma ile ilgili veya ev eşyasından yararlanma ile ilgili kararlar verebilir. Boşanma halinde eşlerden birinin müşterek olan dairesi hakkında eşlerden birinin yararlanmasına karar verilebilir hatta mülkiyetinin tamamının birine tahsisi kararı verilebilir. Ancak bunun için karşı tarafa payına düşen bedelin ödenmesi şarttır. Sizin olayınızda boşanma davası sürerken eşinizin barınması ile ilgili tedbir kararları verilebilir, boşanma halinde dairenin değeri hesaba katılarak eşlerin evlilik birliği içinde kazandıkları değerler denkleştirilir ve borçlu çıkan karşı tarafa bunun yarısını para olarak öder. Durumunuz budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder