Tamer Heper Hukukla ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Hukukla ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyor

Yapılacak işlem önemli

Sahibi bulunduğum dairemi küçük oğluma devredeceğim. Ben öldüğümde veya küçük oğlum öldüğünde büyük oğlumun talep hakkı olur mu? * O.M.

Oğlunuza devir edeceğiniz daireyi muhtemelen bağışlayacaksınız. Açıkça bağıştan söz etmemişsiniz ama ben küçük oğluma devredeceğim sözünden bunu çıkardım. Şayet bu bir bağış olacak ise ve siz önce ölürseniz, büyük oğlunuz miras payının yarısı olan mahfuz hissesini talep edebilir. Şayet küçük oğlunuz önce ölürse bu durumda mirasçıları ana-babasıdır. Dolayısı ile miras size intikal eder. Ancak küçük oğlunuz gelir sahibi olup da bu yeri sizden bedeli mukabili alacak ise bu durumda sizin ölümünüz ile hiçbir şey değişmez, küçük oğlunuz malının sahibi olarak devam eder, küçük oğlunuzun önce ölümü halinde de yukarıdaki gibi miras ana ve babasına kalır. Ama hatırlatmakta yarar görürüm ki, küçük oğlunuzun yaşını bilmiyorum ancak hayatta hiç çalışmamış veya para kazanacak yaşa ulaşmamış bir çocuk ise ona yapacağınız satış işlemi ileride muvaza iddiası ile iptal olunabilir. Yani büyük kardeşin başvurabileceği bir yoldur.

Haberin Devamı

Yazılı sözleşme şart

Bir davada avukatın alabileceği ücreti öğrenmek istedim. Yüzde 30 olduğu söyleniyor. Bu oran nedir? * Y.G.

Bir davaya bakan avukatla müvekkili arasında ücret serbestçe kararlaştırılabilir. Bunun için yazılı ücret sözleşmesi yapılması şarttır. Bu durumda yüzde 30’a veya yüzde 40’a bakılmaz. Ücret taraflar arasında serbestçe kararlaştırılır. Ancak sözleşmede elde edilecek yarardan belli bir oranı avukata kalacak ise bu halde bu oran yüzde 25’ten fazla olamaz. Şayet taraflar asarında bir sözleşme yok ise veya sözleşme var da ücret maddesi geçersiz ise bu halde avukatlık asgari ücret tarifesi devreye girer. Tarifede ücretler, parayla ölçülebilen işlerde nisbidir ve yüzde 12’den başlayarak yüzde 10- yüzde 8 gibi aşağı doğru inerek gider. Konu olan değer yükseldikçe oran düşer. Dolayısı ile ücret bunlara göre tayin olunur. Sizinle çalışacak meslektaşım ya size net bir rakam söyleyecek veya elde edilecek yararın değerinin yüzde 25’ine kadarını ücret olarak talep edecek. Aranan ücret sözleşmesinin yazılı olarak yapılmasıdır. Yazılı olmayan sözleşme geçersizdir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sıradaki haber yükleniyor...
holder