Tamer Heper İkinci sözleşme gereksiz
HABERİ PAYLAŞ

İkinci sözleşme gereksiz

Kiracım, daireye 2010’da girdi. 2014’te kendisi ile yeni bir sözleşme yaptık. Sözleşmenin özel hükümleri bölümüne, 2010 tarihli sözleşmeyi feshettiğimizi yazdık. Şimdi benim kiracım altı yıllık kiracı mı iki yıllık kiracı mı? Yani kira bedelinin rayice yükseltilmesi talebinde bulunabilir miyim? Kiracımı nasıl çıkarırım? Z.Z.

Vatandaş kendi kendine neler yapıyor, akıl almaz. Sormam lazım: Aynı kiracı aynı evde oturmaya devam edecek ise ve elinizde de yazılı kira sözleşmesi var ise ortada bir yerde yeniden niye sözleşme yaparsınız? Üstelik birinci sözleşmeyi feshetmeyi neden düşünürsünüz? Bir kira sözleşmesi yapıldıktan sonra, her yıl kendiliğinden birer yıl süre ile uzar. Yani ikinci bir sözleşme yapma ihtiyacı doğmaz. İkinci sözleşme ile kiracının yükümlülüğü kira bedeli dışında artırılamaz. O halde bu işe niye girişilir? Şimdi sizin kiracınızın altı yıllık mı yoksa iki yıllık mı olduğuna geleyim.

Haberin Devamı

Kira artırımı konusunda şayet arada bir yerde yeni bir sözleşme yapıldıysa dahi kira artırımı için kiracının ilk yaptığı sözleşme süresi esas alınır. Ancak sizin durumunuz biraz farklı. Siz ikinci sözleşmeyi yaparken açık açık birincinin fesholduğunu yazmışsınız. Birinci fesholduğuna göre artık 2014 tarihli kira sözleşmesinin esas alınacak. Kira artımı için bu tarihe bakılacak. Kiracıyı çıkarabilir misiniz? Kiracıyı çıkarabilmeniz için yasalarda sayılan tahliye nedenlerinin birinin bulunması şarttır. Bunlardan biri var ise elbette çıkarabilirsiniz. Bir de mevzuata yeni giren ve tartışılmakta olan bir tahliye nedeni var.

Şayet kiracı 10 yıllık ise herhangi bir gerekçe göstermeden çıkarabilirsiniz. Bu 10 yılın başlangıcı hesabında ilk yapılan sözleşmenin süresi değil, uzatma yıllarının süresinin gözönüne alınacağı düşünülmektedir ki bana biraz yorumda zorlama var gibi gelmektedir ama uygulama bu yöndedir. Şimdi sizin birinci sözleşme fesholunup 2014’te yeni bir sözleşme yapmış olmanız nedeni ile siz tahliye sebebi olacak 10 yılın hesaplamasında 2015 yılını baz alacaksınız demektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder