Tamer Heper İlişkide kopma var
HABERİ PAYLAŞ

İlişkide kopma var

Haberin Devamı

Noter sözleşmesi ile müteahhitten bir daire aldım. Ancak müteahhit ile arsa sahipleri arasında ihtilaf var. Birkaç davaları var ve arsa sahipleri davaları kazanıyor. Çünkü müteahhit sözleşme yaparak aynı daireyi birkaç kişiye satıyor, binayı da zamanında bitirip teslim etmiyor ve arsa sahipleri mahkeme kararı ile sözleşmeyi feshediyor. Şimdi benim durumum ne olur? Ben dairede oturuyorum ama benden ecrimisil isteniliyor. H.I.

Anlattığınız olayda iki kademeli ilişki var. Birinci kademe, arsa sahipleri ile müteahhit arasında yapılan sözleşme. Bu, kat karşılığı inşaat sözleşmesi. Müteahhit bir bina yapacak, bunun belli bölümleri müteahhidin olacak, diğerleri arsa sahibinin. Bu, işin özeti. Sözleşmenin detayında şunu görürsünüz. Müteahhit sözleşmedeki dairelere sahip olabilmek için inşaatı tamamlayacaktır. Ancak inşaat süresinde tamamlanmazsa elbette bunun birtakım yaptırımları vardır. Bunlar arasında tazminat olduğu gibi sözleşmenin feshi de vardır. Nitekim sözleşme fesholunmuş.

[[HAFTAYA]]

Bu işin ikinci kademesi ise sizinle müteahhit arasında yapılan sözleşmedir. Sizinki bir satış sözleşmesi değil, bir satış vaadi sözleşmesi. Yani müteahhit öncelikle birinci kademedeki işini tamamlayacak ve birinci kademedeki, arsa sahipleri ile ilişkisini yasal çerçevede sürdürecek, sizinle ilişkisi buna bağlı olarak devam edecek yani dairelere sahip olacak ve size bunlardan birini verecek. İyi ama birinci kademede ilişki kopmuş. Yani arsa sahipleri ile olan sözleşme mahkemece fesholunmuş. Bu durumda sizin müteahhitle olan ilişkinizde de kopma yaşanmış.

Özetle; müteahhit arsa sahibinden dairelerini talep edemeyecek ki size bir daire varsin. Dikkat ederseniz bu anlattıklarım hukuki ilişki için. Bir de müteahhit yönünden cezai müeyyide uygulanacak durum var. Bir daireyi birkaç kişiye satmış, yani suç işlemiş. Buna girmiyorum. Şayet arsa sahipleri ile müteahhit arasındaki ilişkiler normal seyretseydi ben size tapu iptali ve tescil talebi ile dava açın diyecektim ancak şimdi bunu söyleyemiyorum. Çünkü müteahhidin arsa sahibinden talep edebileceği bir hak kalmamış ki size daire verilebilsin. Yani bugün siz arsa sahibinin dairesinde oturuyorsunuz ve ecrimisil talebi durumunda bunu ödemek zorunda kalacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder