Tamer Heper İşiniz biraz uzun ve masraflı
HABERİ PAYLAŞ

İşiniz biraz uzun ve masraflı

Beş katlı bir apartmanda en üst katta oturuyorum. Yetmiş dokuz yaşındayım, merdiven çıkmakta zorlanıyorum. Böyle bir apartmana asansör yapılması için neler gerekir? Asansör yapımı için uygun yer de vardır. Ö.K.

[[HAFTAYA]]

Bir binaya yeni bir tesis yapmak için bir tadilat projesi yapılması gerekir. Zira tahminim odur ki sizin binanın projesinde asansör görünmüyor. Projede olmayan bir sistemi getirip binaya koyamazsınız. Bunun için tasdikli projede yer alması lazım. Bunun sağlanmasının tek yolu da belediyenin tasdik edeceği bir tadilat projesidir. Ancak iş bu kadar basit değil. Belediyeden tadilat projesi tasdik ettirmek için yapılacak bu projeye bütün bağımsız bölüm maliklerinin katılması lazım. Yani binadakilerin tümünün buna izin vermesi aranır. Bizim Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesinde ortak yerlerin kullanımı konusunda bir düzenleme vardır. Buna göre sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınacak karardan söz edilir ama bu madde size uygulanmaz.

Haberin Devamı

Zira o maddede sözü edilen mevcut bir sistemin daha kullanışlı hale getirilmesi konusunu düzenler. Sizinki ise olmayan bir sistemin binanın ortak yerlerine yerleştirilmesi konusudur ki tüm maliklerin buna izin vermesi gerektiği gibi kullanma durumunda olmayanlar da masrafına katılmayabilir. Bunlar da sizin için birer risktir. Bu konuları halledebilirseniz ve binanız bu asansörün yapımı için mimari yönden de elverişli ise yaptırın ve güle güle kullanın. Bir de benim sorum var. Yetmiş dokuz yaşınızda olduğunuzu söylüyor ve hâlâ beşince kata asansörsüz çıkıyorsanız acaba sağlığınızı bu merdivenlere mi borçlusunuz, ne dersiniz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder